Zelenjavni narastek s testeninami
Današnje kosilo bo povsem eko in bio, vse sestavine bodo naravnost iz domačega vrta. Tu je torej ideja, kaj pripraviti, ko imate na vrtu obilico zelenjave in ne preveč časa za pripravo kosila. Pa še mesa ne boste čisto nič pogrešali.
Zelenjavni narastek s testeninami – pripomočki:
- posoda za praženje zelenjave
- posoda za kuhanje testenin
- manjša posoda za pripravo bešamela
- steklen ali keramični pekač
Zelenjavni narastek s testeninami – sestavine
(za 3 osebe)
- 1 čebula
- 1 strok česna
- malo olivnega olja
- 2 manjši papriki
- 1 srednje velika bučka
- 3 paradižniki
- 30 dag manjših testenin (recimo polžki)
- 2 pesti naribanega sira (edamec, gavda), nekaj sira za po vrhu
- sol, poper, origano, rožmarin
Za bešamel omako:
- 2 žlici masla
- 2 žlici gladke moke
- cca. 2 dl mleka
Zelenjavni narastek s testeninami – priprava:
Že takoj na začetku damo vreti vodo za testenine, da bodo kuhane, ko bo pripravljena tudi zelenjava.
Na drobno nasekljamo čebulo in česen. Segrejemo olivno olje in ju pražimo do mehkega.
Olupimo bučko, jo narežemo na manjše koščke in dodamo čebuli. Isto naredimo s paprikama.
Medtem ko se čebula, bučka in paprika praži, na manjše koščke narežemo še paradižnik in ga dodamo preostali zelenjavi.
Dodamo dva večja ščepa soli, ščep popra, malo origana in rožmarina. Pražimo tako dolgo, da se zelenjava zmehča, vendar ne sme postati popolnoma mehka.
Zelenjava je prepražena, testenine se kuhajo, zdaj pripravimo še bešamel.
Segrejemo dve žlici masla, dodamo dve žlici moke in na majhnem ognju malo prepražimo. Dodamo mleko, ščepec popra in soli in kuhamo približno 5 minut. Če se nam zdi bešamel pregost, lahko dodamo še malo mleka.
Ko so testenine kuhane, jih odcedimo. Tudi testenin ne smemo kuhati do mehkega, morajo še biti malo trde, tako da jih kuhamo kakšno minuto manj kot piše v navodilih. Nato vse skupaj zmešamo; zelenjavo, testenine in bešamel. Zraven naribamo tudi malo sira, recimo dve pesti oziroma po okusu.
Pečico segrejemo na 170 stopinj. Z majhnim koščkom masla namastimo steklen oziroma keramični pekač in vsujemo notri testenine. Po vrhu naribamo še malo sira.
Narastek pečemo približno 30-45 minut, tako da se zgoraj rjavo zapeče. Narežemo na kose in ponudimo samostojno s solato, ljubitelji mesa pa si lahko zraven pripravijo tudi kakšen kos mesa.
Pa dober tek!