Zelenjavni narastek s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Današnje kosilo bo povsem eko in bio, vse sestavine bodo naravnost iz domačega vrta. Tu je torej ideja, kaj pripraviti, ko imate na vrtu obilico zelenjave in ne preveč časa za pripravo kosila. Pa še mesa ne boste čisto nič pogrešali.

zelenjavni narastek s testeninami

Zelenjavni narastek s testeninami – pripomočki:

  • posoda za praženje zelenjave
  • posoda za kuhanje testenin
  • manjša posoda za pripravo bešamela
  • steklen ali keramični pekač

Zelenjavni narastek s testeninami – sestavine

(za 3 osebe)

  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • malo olivnega olja
  • 2 manjši papriki
  • 1 srednje velika bučka
  • 3 paradižniki
  • 30 dag  manjših testenin (recimo polžki)
  • 2 pesti naribanega sira (edamec, gavda), nekaj sira za po vrhu
  • sol, poper, origano, rožmarin

Za bešamel omako:

  • 2 žlici masla
  • 2 žlici gladke moke
  • cca. 2 dl mleka

Zelenjavni narastek s testeninami – priprava:

Že takoj na začetku damo vreti vodo za testenine, da bodo kuhane, ko bo pripravljena tudi zelenjava.

Na drobno nasekljamo čebulo in česen. Segrejemo olivno olje in ju pražimo do mehkega.

zelenjavni narastek s testeninami 1

Olupimo bučko, jo narežemo na manjše koščke in dodamo čebuli. Isto naredimo s paprikama.

zelenjavni narastek s testeninami 2

Medtem ko se čebula, bučka in paprika praži, na manjše koščke narežemo še paradižnik in ga dodamo preostali zelenjavi.

zelenjavni narastek s testeninami 3

Dodamo dva večja ščepa soli, ščep popra, malo origana in rožmarina. Pražimo tako dolgo, da se zelenjava zmehča, vendar ne sme postati popolnoma mehka.

zelenjavni narastek s testeninami 4

Zelenjava je prepražena, testenine se kuhajo, zdaj pripravimo še bešamel.

Segrejemo dve žlici masla, dodamo dve žlici moke in na majhnem ognju malo prepražimo. Dodamo mleko, ščepec popra in soli in kuhamo približno 5 minut. Če se nam zdi bešamel pregost, lahko dodamo še malo mleka.

zelenjavni narastek s testeninami 5

Ko so testenine kuhane, jih odcedimo. Tudi testenin ne smemo kuhati do mehkega, morajo še biti malo trde, tako da jih kuhamo kakšno minuto manj kot piše v navodilih. Nato vse skupaj zmešamo; zelenjavo, testenine in bešamel. Zraven naribamo tudi malo sira, recimo dve pesti oziroma po okusu.

zelenjavni narastek s testeninami 6

Pečico segrejemo na 170 stopinj. Z majhnim koščkom masla namastimo steklen oziroma keramični pekač in vsujemo notri testenine. Po vrhu naribamo še malo sira.

zelenjavni narastek s testeninami 6

Narastek pečemo približno 30-45 minut, tako da se zgoraj rjavo zapeče. Narežemo na kose in ponudimo samostojno s solato, ljubitelji mesa pa si lahko zraven pripravijo tudi kakšen kos mesa.

zelenjavni narastek s testeninami 7

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.4]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor