Zelenjavna zloženka
Zelenjavna zloženka je zanimiva in drugačna priloga ali lahka samostojna jed ki je kljub ne najlepšemu izgledu slastna in izredno enostavna za pripravo.
Pripomočki za zelenjavno zloženko:
- deska za rezanje
- oster nož
- čajna žlička
- sekljalnik
- kuhinjska pečica
- globok pekač ali individualne male posodice, primerne za v peko v pečici
- peki papir
Sestavine za zelenjavno zloženko:
- 2 jajčevca
- šop bazilike
- 1 čajna žlička pinjol
- 100 g koruze iz konzerve
- 200 g pelatov
- strok česna
- 6 žlic odličnega olivnega olja
Postopek:
Na peki papirju osoljena jajčevca in pokapana z dvema žlicama olivnega olja 50 minut pečemo na 220°C. Ovoj jajčevca bo po končanem pečenju osmojen, a brez skrbi, uporabili bomo le notranjost jajčevca.
Jajčevca prepolovimo in njuno vsebino postrgamo v sekljalnik, ji dodamo ščepec soli in žlico olivnega olja ter vse skupaj zmeljemo do gladkosti.
Pričnemo sestavljati zelenjavno zloženko tako, da z olivnim oljem naoljeno dno prekrijemo z sesekljano vsebino iz sekljalnika.
Pripravimo drugo plast zelenjavne zloženke tako, da v sekljalniku zmeljemo pelate s šestimi listi bazilike, z žlico olivnega olja in s ščepcem soli.
Vsebino iz sekljalnika naložimo nad prvo plast zelenjavne zloženke.
Drugo plast potresemo s preostankom koruze.
Pripravimo še zadnjo plast zelenjavne zloženke tako, da v sekljalniku zmeljemo preostanek bazilike, dve žlici olivnega olja, ščep soli, čajno žličko pinjol, strok česna in dve čajni žlički koruze.
Zelenjavno zloženko pečemo 10 minut pečemo v pečici na 180 °C.
Zelenjavna zloženka je lahka samostojna jed ali odlična priloga k nam najljubšemu pečenemu mesu.
Dober tek!