Zelenjavna rižota
Rižota je zagotovo ena od najboljših prilog. Zelenjavna rižota je zelo okusna rižota, katero morate poskusiti. Priprava je preprosta in ne vzame vam veliko časa.
Kot prilogo jo lahko postrežete tako mesnim kot tudi ribjim specialitetam.
Zelenjavna rižota – pripomočki:
- vok ali globljo ponev z pokrovom
- žlico za mešanje
- 1 kavna skodelica srednje velikosti
- desko in nož za rezanje
Zelenjavna rižota – sestavine:
- 1 vrečka zmrznjene mešane zelenjave (500 g)
- riž (2 kavni skodelici)
- sol, poper, vegeta
- 1 zelenjavna kocka
- 1 čebula
- bazilika
- origano
- peteršilj
- olivno olje (lahko tudi maslo) ali 1/2 masla in 1/2 olivnega olja
- kurkuma
Zelenjavna rižota – postopek:
V vok vlijemo olivno olje, narezano čebulo in zamrznjeno zelenjavo. Pražimo, da tekočina izgine do polovice.
Dodamo 2 skodelici riža, zelenjavno kocko, sol, poper, vegeto, origano, petršil, baziliko in kurkumo – po okusu in vse dobro premešamo.
Dodamo 3 skodelice vode, premešamo, pokrijemo in kuhamo 25 minut na zmernem ognju.
Ko čas kuhanja poteče, umaknemo z ognja in pustimo v pokriti posodi vsaj 15 minut.
Dober tek.