Zelenjavna priloga z jurčki
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjavna priloga z jurčki je okusna kombinacija zelenjave in gob. Najbolje se ujamejo bučke in korenček ter jurčki in lisičke. Poljubno pa lahko dodate še kakšno drugo vrsto zelenjave ali gob. Ko uporabljamo začimbe je zaželeno pretiravanje, da bo okus zares bogat, aroma pa omamna.

Zelenjavna priloga z jurčki – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • kuhalnica

Zelenjavna priloga z jurčki – sestavine:

Sestavine so za 2 osebi.

  • 1 žlica maščobe (npr. kokosovo olje)
  • pol večje čebule
  • 1 srednje velika bučka
  • 1-2 korenčka
  • 1 kavna skodelica gob (jurčki, lisičke)
  • pol čajne žličke karija
  • ščepec soli in mletega popra
  • 1 dl vode

Zelenjavna priloga z jurčki – postopek:

V ponvi segrejemo 1 žlico maščobe. Uporabimo tisto, ki jo tudi sicer uporabljamo – jaz sem uporabila kokosovo olje. Maščobo segrejemo in na njej prepražimo polovico čebule. Ko čebula malenkost postekleni, dodamo na koščke narezane gobe. Uporabimo lahko sveže gobe (najboljši so jurčki in lisičke) ali iz skrinje. Pražimo jih na srednji temperaturi približno 5 minut in vmes večkrat premešamo.

Dodamo pol čajne žličke karija, ščepec soli in popra (po okusu).

Korenček in bučko narežemo na poljubne kose. Lahko na kolobarčke ali kocke, kakor imamo raje. Če želimo, lahko dodamo še kakšno drugo zelenjavo (npr. brokoli, cvetačo).

Zelenjavo dodamo h gobam in premešamo, da se sestavine in okusi med seboj povežejo.

Dodamo 1 dl vode in pražimo še nekaj minut (3-5 minut), da voda izpari. Če imate radi bolj mehko zelenjavo – podaljšajte čas praženja. Nam je všeč, da korenček še malo hrusta in da zelenjava ohrani čimveč vitaminov, zato prepražimo le toliko, da se bučka popeče.

Zelenjavno prilogo z jurčki lahko postrežemo skupaj s polento, rižem ali kuskusom. Ljubitelji mesa na krožnik dodajte še pečenega piščanca ali purana. Odlično pa se zraven podajo tudi mesni polpeti z rižem.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor