Zdrav piščanec s kurkumo in z “julien” zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Navadno pripravljamo piščančje ali puranje meso na klasičen način, tj. pečemo ga v pečici, na žaru ali pa ga cvremo. Bolj zdrava, še vedno pa hitra in povsem preprosta varianta je priprava piščanca s kurkumo, in sicer v ponvici na ogrščičnem olju. Kot prilogo postrežemo  zelenjavo, pripravljeno s t. i. “julien” tehniko. Če se vam zdi recept na prvi pogled nenavaden in morda celo preveč eksotičen, se nikar ne ustrašite, saj je tako zelo preprost, da je kar škoda, če ga ne bi poznali in vsaj enkrat poskusili, kakšen je zdrav piščanec s kurkumo.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Pripomočki za pripravo piščanca s kurkumo:

  • ponev
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož
  • kuhalnica
  • pladenj
  • folija za živila
  • dve nabodali

Piščanec s kurkumo – sestavine za 2 osebi:

  • 2 piščančja zrezka
  • 4 čajne žličke kurkume
  • 4 jušne žlice ogrščičnega olja
  • 2 manjša korenčka
  • 2 manjši šalotki
  • 3 jušne žlice kisle smetane
  • 50 ml smetane za kuhanje
  • pol čajne žličke soli in popra
  • malo svežega rožmarina
  • malo balzamičnega kisa

Priprava piščanca s kurkumo:

Zrezka najprej operemo in obrišemo.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Zrezka narežemo na kose, velike približno 5 do 6 centimetrov.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Kose mesa nataknemo na nabodali.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Meso potresemo s kurkumo in z dvema jušnima žlicama ogrščičnega olja. Meso tudi posolimo in popopramo ter zavijemo s folijo za živila ter postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj eno uro.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavoMedtem korenčka olupimo in operemo ter ju narežemo s t. i. “julien” tehniko. To pomeni, da ju narežemo na enakomerno velike tanke palčke.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Šalotki olupimo, operemo in narežemo na večje kose.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Na ponvi segrejemo 2 žlici ogrščičnega olja. Na visokem ognju popečemo korenje.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Korenje mešamo 5 minut, nato dodamo eno šalotko in mešamo na visokem ognju še 5 minut.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavoKorenje s šalotko malo posolimo in popopramo ter odstavimo v posodico, ki jo pokrijemo. Nato na isti ponvi segrejemo še malo olja.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Na vroče olje postavimo obe nabodali z mesom.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Meso zapečemo z ene strani in ga nato obrnemo še na drugo stran, da se še tam zapeče. Po vrhu ga potrosimo z rožmarinom in dodamo še šalotko, ki nam je ostala.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Previdno preverimo, ali je meso res pečeno z vseh strani. Če ni, nabodali ročno obračajte, da bo res popolnoma pečeno. Nato v ponev dodajte še kislo smetano, smetano za kuhanje, vodo, sol in poper ter premešamo. Na zmernem ognju mešamo še nekaj minut in potem odstavimo. Zdrav piščanec s kurkumo in z julien zelenjavo je pripravljen. Na krožnik postrežemo korenček in šalotko, ki ju po želji naoljimo ter poškropimo z balzamičnim kisom. Poleg damo nabodalo z mesom, ki ga prelijemo s sočno omako. Zdaj lahko samo še uživamo v zdravem piščancu s kurkumo, ki je enkratnega okusa.

Zdrav piščanec s kurkumo in z "julien" zelenjavo

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor