Zdrav piščanec s kurkumo in z “julien” zelenjavo
Navadno pripravljamo piščančje ali puranje meso na klasičen način, tj. pečemo ga v pečici, na žaru ali pa ga cvremo. Bolj zdrava, še vedno pa hitra in povsem preprosta varianta je priprava piščanca s kurkumo, in sicer v ponvici na ogrščičnem olju. Kot prilogo postrežemo zelenjavo, pripravljeno s t. i. “julien” tehniko. Če se vam zdi recept na prvi pogled nenavaden in morda celo preveč eksotičen, se nikar ne ustrašite, saj je tako zelo preprost, da je kar škoda, če ga ne bi poznali in vsaj enkrat poskusili, kakšen je zdrav piščanec s kurkumo.
Pripomočki za pripravo piščanca s kurkumo:
- ponev
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
- kuhalnica
- pladenj
- folija za živila
- dve nabodali
Piščanec s kurkumo – sestavine za 2 osebi:
- 2 piščančja zrezka
- 4 čajne žličke kurkume
- 4 jušne žlice ogrščičnega olja
- 2 manjša korenčka
- 2 manjši šalotki
- 3 jušne žlice kisle smetane
- 50 ml smetane za kuhanje
- pol čajne žličke soli in popra
- malo svežega rožmarina
- malo balzamičnega kisa
Priprava piščanca s kurkumo:
Zrezka najprej operemo in obrišemo.
Zrezka narežemo na kose, velike približno 5 do 6 centimetrov.
Kose mesa nataknemo na nabodali.
Meso potresemo s kurkumo in z dvema jušnima žlicama ogrščičnega olja. Meso tudi posolimo in popopramo ter zavijemo s folijo za živila ter postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj eno uro.
Medtem korenčka olupimo in operemo ter ju narežemo s t. i. “julien” tehniko. To pomeni, da ju narežemo na enakomerno velike tanke palčke.
Šalotki olupimo, operemo in narežemo na večje kose.
Na ponvi segrejemo 2 žlici ogrščičnega olja. Na visokem ognju popečemo korenje.
Korenje mešamo 5 minut, nato dodamo eno šalotko in mešamo na visokem ognju še 5 minut.
Korenje s šalotko malo posolimo in popopramo ter odstavimo v posodico, ki jo pokrijemo. Nato na isti ponvi segrejemo še malo olja.
Na vroče olje postavimo obe nabodali z mesom.
Meso zapečemo z ene strani in ga nato obrnemo še na drugo stran, da se še tam zapeče. Po vrhu ga potrosimo z rožmarinom in dodamo še šalotko, ki nam je ostala.
Previdno preverimo, ali je meso res pečeno z vseh strani. Če ni, nabodali ročno obračajte, da bo res popolnoma pečeno. Nato v ponev dodajte še kislo smetano, smetano za kuhanje, vodo, sol in poper ter premešamo. Na zmernem ognju mešamo še nekaj minut in potem odstavimo. Zdrav piščanec s kurkumo in z julien zelenjavo je pripravljen. Na krožnik postrežemo korenček in šalotko, ki ju po želji naoljimo ter poškropimo z balzamičnim kisom. Poleg damo nabodalo z mesom, ki ga prelijemo s sočno omako. Zdaj lahko samo še uživamo v zdravem piščancu s kurkumo, ki je enkratnega okusa.