Zapečene testenine s trpotcem in šunko
Print Friendly, PDF & Email

Testenine … Zakaj jih ne bi tokrat pripravili nekoliko drugače? Edinstvena kombinacija sestavin z navdihom pomladne narave. Pa hrustljavo zapečeno v pečici… Mmmm, sliši se nenavadno in slastno.

Pomladne zapečene testenine s trpotcem in šunko vas bodo zagotovo prepričale, da so tudi travniške rastline lahko uporabne in zelo okusne pri kuhi. Pripravite kulinarično presenečenje za svojo družino ali goste: ponudite jim pomladne zapečene testenine s trpotcem in šunko, in verjetno bodo le redki uganili, da so uživali v izvirnih okusih ozko-listnega trpotca, ki se razrašča na bližnjem travniku.

Zapečene testenine s trpotcem in šunko

Kaj potrebujemo za zapečene testenine s trpotcem in šunko:

  • več skled
  • deska za rezanje
  • nož
  • ribežnik
  • lonec za kuhanje testenin
  • pekač za narastke
  • plitva kozica ali ponev
  • kuhalnica
  • metlica

Sestavine za zapečene testenine s trpotcem in šunko (za 4 osebe):

  • 200g testenin (svedrčki, peresniki)
  • manjša skleda ozko-listnega trpotca
  • 15 dag šunke v rezinah ali kosu
  • sol, poper, muškatni orešček
  • 1 manjša čebula
  • 2 žlici moke
  • 1,5-2 dl belega vina
  • 1 dl mleka
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • sladka paprika v prahu

zapecene testenine s trpotcem in sunko

Postopek:

Trpotec operemo in narežemo na približno 1 cm široke lističe. Šunko narežemo na manjše kocke ali trakove. Čebulo na drobno nasekljamo. Parmezan naribamo. Vsako sestavino shranimo v ločeno skledo.
V kozici prepražimo čebulo. Ko se zmehča jo posujemo z moko, z metlico dobro premešamo, da ni grudic, ter zalijemo z vinom. Ko omaka zavre, dodamo polovico naribanega parmezana, malo mleka in vse skupaj še enkrat dobro premešamo, da dobimo tekočo vendar gosto omako. V osoljenem kropu skuhamo testenine (upoštevamo približno polovični priporočeni čas kuhanja). K testeninam dodamo trpotec, vse skupaj dobro premešamo in kuhamo samo toliko časa, da zelenjava upade (zadostuje 1-2 minuti). Vse skupaj odcedimo in prestavimo v večjo skledo. Dodamo šunko, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom ter vmešamo nekaj pripravljene vinske omake. Na hitro premešamo in preložimo v večji pekač. Prelijemo s preostalo omako, posujemo s preostalim parmezanom in sladko papriko v prahu ter pečemo v pečici na 180 °C približno 15 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu naredi zapečena skorjica (lahko vključimo program pečenja z žarom).

 

Nasvet
Pri nabiranju trpotca izberemo čim bolj mlade liste, ki so bolj blagega okusa in mehkejši. Namesto šunke lahko uporabimo tudi kuhan pršut, brezmesno različico pa pripravimo s kockami dimljenega sira ali tofuja.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor