Zapečene testenine s trpotcem in šunko
Testenine … Zakaj jih ne bi tokrat pripravili nekoliko drugače? Edinstvena kombinacija sestavin z navdihom pomladne narave. Pa hrustljavo zapečeno v pečici… Mmmm, sliši se nenavadno in slastno.
Pomladne zapečene testenine s trpotcem in šunko vas bodo zagotovo prepričale, da so tudi travniške rastline lahko uporabne in zelo okusne pri kuhi. Pripravite kulinarično presenečenje za svojo družino ali goste: ponudite jim pomladne zapečene testenine s trpotcem in šunko, in verjetno bodo le redki uganili, da so uživali v izvirnih okusih ozko-listnega trpotca, ki se razrašča na bližnjem travniku.
Kaj potrebujemo za zapečene testenine s trpotcem in šunko:
- več skled
- deska za rezanje
- nož
- ribežnik
- lonec za kuhanje testenin
- pekač za narastke
- plitva kozica ali ponev
- kuhalnica
- metlica
Sestavine za zapečene testenine s trpotcem in šunko (za 4 osebe):
- 200g testenin (svedrčki, peresniki)
- manjša skleda ozko-listnega trpotca
- 15 dag šunke v rezinah ali kosu
- sol, poper, muškatni orešček
- 1 manjša čebula
- 2 žlici moke
- 1,5-2 dl belega vina
- 1 dl mleka
- 5 žlic naribanega parmezana
- sladka paprika v prahu
Postopek:
Trpotec operemo in narežemo na približno 1 cm široke lističe. Šunko narežemo na manjše kocke ali trakove. Čebulo na drobno nasekljamo. Parmezan naribamo. Vsako sestavino shranimo v ločeno skledo.
V kozici prepražimo čebulo. Ko se zmehča jo posujemo z moko, z metlico dobro premešamo, da ni grudic, ter zalijemo z vinom. Ko omaka zavre, dodamo polovico naribanega parmezana, malo mleka in vse skupaj še enkrat dobro premešamo, da dobimo tekočo vendar gosto omako. V osoljenem kropu skuhamo testenine (upoštevamo približno polovični priporočeni čas kuhanja). K testeninam dodamo trpotec, vse skupaj dobro premešamo in kuhamo samo toliko časa, da zelenjava upade (zadostuje 1-2 minuti). Vse skupaj odcedimo in prestavimo v večjo skledo. Dodamo šunko, začinimo s poprom in muškatnim oreščkom ter vmešamo nekaj pripravljene vinske omake. Na hitro premešamo in preložimo v večji pekač. Prelijemo s preostalo omako, posujemo s preostalim parmezanom in sladko papriko v prahu ter pečemo v pečici na 180 °C približno 15 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu naredi zapečena skorjica (lahko vključimo program pečenja z žarom).