Testenine iz pečice – s šunko in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Si želimo hitro, enostavno in zelo okusno kosilo ali večerjo? Vzamemo poljubne testenine, šunko in sir ter nekaj začimb, pečica oddela svoje in že je res okusna jed na mizi.

Pripomočki za testenine iz pečice – s šunko in sirom:

  • pečica

Sestavine za testenine iz pečice – s šunko in sirom:

Za 4 osebe:

  • 400 g testenin (poljubnih)
  • 200 g šunke
  • 200 g sira

Preliv:

  • 2 jajci
  • 250 ml smetane za kuhanje
  • 1 dl vode
  • 1 žlička česna v prahu
  • bazilika
  • muškatni orešček
  • curry (opcijsko)
  • sol
  • poper

Postopek za testenine iz pečice – s šunko in sirom:

Najprej natehtamo testenine ter si pripravimo vse sestavine za preliv. Testenine lahko izberete poljubne, po vašem okusu.

V posodo, kjer bomo pripravili preliv vlijemo smetano za kuhanje, dodamo jajci in razžvrkljamo vse v enotno zmes. Dodamo vodo, česen, sol, poper, baziliko, naribamo malo muškatnega oreščka in po želji dodamo še ščepec curry začimbe. Jaz jo vedno dodam, saj se okus lepo poveže tako s testeninami kot sirom in šunko.
Preliv sedaj dobro zmešamo in damo za par minut na stran, da se okusi povežejo. Medtem narežemo šunko na poljubno velike kose in naribamo sir. Testenine pustimo da vrejo 2 minuti v slani vodi, nato jih takoj odstavimo iz kuhalne poršine in odcedimo.

Testenine predevamo v pekač, v katerem jih bomo pekli ter jih zmešamo skupaj s šunko ter polovico naribanega sira. Drugo polovico sira prihranimo. Vse prelijemo s prelivom.

Posodo pokrijemo s pokrovko (če le te nimamo, uporabimo alu folijo) in v klasični pečici pečemo testenine s šunko in sirom 20 minut na 180 °C.

Po 20. minutah vzamemo pekač iz pečice, odkrijemo pokrovko ali odstranimo alu folijo ter potrosimo po vrhu še preostali ribani sir in na 220 °C zapečemo testenine še za 5 minut. Pekača s testeninami sedaj ne pokrivamo več, ampak pustimo odkritega, da se sir na vrhu lepo zapeče.

Pekač vzamemo iz pečice in če želimo, da se jed lepo reže, jo moramo pustiti še 10 minut ohlajati. Šele nato narežemo in postrežemo. Lahko pa serviramo tudi takoj, ko jed vzamemo iz pečice. V tem primeru jedi ne režemo, ampak kar zajamemo z večjo žlico.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor