Testenine amatriciana
Print Friendly, PDF & Email

Testenine amatriciana ali v originalu pasta all’amatriciana je tradicionalna italijanska jed s testeninami – to so lahko špageti ali bucatini. Jed temelji na siru Pecorino romano, guanciale, paradižniku ter je rahlo začinjena s čilijem.
Je res klasika med italijanskimi testeninskimi jedmi in jo lahko ponosno postrežemo tako za kosilo kot tudi večerni obrok.

Testenine amatriciana

Pripomočki za testenine amatriciana:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za testenine amatriciana:

Za 2 osebi:

  • 200 g špagetov, bucatinov
  • 100 g guanciale (ali pancete)
  • 70 g sira pecorino romano (ali parmezana)
  • 30 ml belega vina
  • 200 ml pasiranega paradižnika (gostejše paradižnikove omake)
  • sol
  • čili

Postopek za testenine amatriciana:

Guanciale (suhomesnati izdelek iz predela svinjske čeljusti – ličnic), ki ga lahko zamenjamo s panceto, narežemo na približno pol centimetra debele trakove.
Sir pecorino romano naribamo – če je v naših trgovinah težko dostopen, ga prav tako lahko zamenjamo s parmezanom, vendar jed ne bo imela čisto enakega okusa. Sir pecorino romano je namreč ovčji sir, ki da tej jedi tisto “piko na i”.
Pripravimo si špagete ali bucatine, ki so zelo podobni špagetom, le da imajo v sredini luknjo ter pasiran paradižnik ali gostejšo paradižnikovo mezgo.

Testenine amatriciana

Narezan guanciale ali panceto damo v vročo ponev (brez dodajanja olja) in popražimo toliko, da mastni del spremeni barvo in vrhnja plast dobi rahlo zapečeno skorjico.

Testenine amatriciana

Dodamo belo vino in pustimo minuto ali dve, da vino povre. Medtem damo v vrelo, slano vodo kuhati špagete ali bucatine. Kuhamo jih 2 minuti manj od navedenega časa na ovoju testenin – saj se bodo do konca kuhali še kasneje v omaki.

Testenine amatriciana

Ko je guanciale popražen in vino povrelo, dodamo pasiran paradižnik ali gosto paradižnikovo mezgo, po okusu začinimo s čilijem.

Testenine amatriciana

Premešamo, dosolimo ter pustimo, da omaka rahlo vre. Medtem bodo al dente kuhani tudi špageti, ki jih odcedimo in dodamo v omako. Prav tako sedaj dodamo še 3/4 sira pecorino romano in še enkrat vse dobro premešamo.

Testenine amatriciana

Sedaj testenine amatriciana mešamo vsaj eno do dve minuti ter po potrebi dodajamo škrobno vodo, v kateri so se kuhale testenine. Omaka mora nastati škrobnato gosta, da se povsem oprime testenin. Če ste dovolj spretni, si lahko pomagate tudi z “metanjem testenin v zrak” oziroma obračanjem testenin s stresanjem posode – torej z nekakšnim mešanjem na način hitrih potegov roke naprej in nazaj.

Testenine amatriciana

Testenine amatriciana postrežemo takoj tople, po vrhu posujemo preostali sir pecorino romano. Zraven se prileže še velika porcija sezonske solate.

Testenine amatriciana

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor