Svinjska pečenka
Print Friendly, PDF & Email

Ljubitelji mesa boste prišli na svoj račun. Tukaj je recept za svinjsko pečenko, ki bo mehka in polna arome ter slastnega preliva, ki ostane od pečenja. A se vam že cedijo sline?

Svinjska-pecenka-7

Svinjska pečenka – pripomočki:

  • deska in nož
  • posodica
  • žlička
  • stiskalec česna
  • pekač poljubne velikosti, ki ga lahko uporabite na štedilniku in v pečici
  • lupilec krompirja
  • štedilnik
  • pečica

Svinjska pečenka – sestavine:

(za 4 osebe)

  • 500 g svinjske pečenke
  • 2 večja stroka česna
  • 50 g masla
  • 6 žlic olivnega olja
  • 3 srednje veliki korenčki
  • 600 g krompirja
  • 2 vejici rožmarina
  • sol in poper

Svinjska pečenka – postopek:

Krompir in korenje olupimo. Krompir razrežemo na večje krhlje, korenje pa na podolgovate palčke. Vse skupaj pustimo v mrzli vodi. Svinjsko pečenko pustimo na sobni tempraturi vsaj 1 uro, preden jo začinimo. Položimo jo na desko ter vanjo vtremo sol in poper – kar z rokami. V posodico nalijemo 3 žlice olivnega olja ter stisnemo dva česna. Rožmarinove vejice namočimo v mešanico, ter jih nato damo na stran.

Svinjska-pecenka-1

Nato z žličko razporedimo olje in česen po celotni pečenki. Na tej stopnji pečico prižgemo na 180 °C.

Svinjska-pecenka-2

Pekač položimo na štedilnik na večji ogenj ter v njemu raztopimo maslo s tremi žlicami olja. Ko se vse segreje, v pekač položimo svinjsko pečenko in jo popečemo z vseh strani do rjavkaste zapečene barve (približno 1 – 2 minuti na vsaki strani).

Svinjska-pecenka-3

Sedaj k pečenki dodamo še krompir in korenje, katerega malenkost posolimo ter še malo pooljimo. Ne pozabimo dodati še rožmarinove vejice na vrh pečenke.

Svinjska-pecenka-4

Postavimo v pečico in pečemo približno 1 uro, oziroma dokler krompir ne bo v celoti mehko zapečen. Vmes svinjsko pečenko še dvakrat obrnite in jo večkrat zalijte z lastnim sokom. Ko je pečenka gotova ji na vrh dodamo še košček masla in razmažemo po površini ter pustimo, da se stopi.

Svinjska-pecenka-6

Pustite jo počivati nekaj minut, nato pa z ostrim nožem zerežite na 1 cm debele kose in postrezite s krompirjem in korenčkom. Na koncu prelijte vse še z lastnim sokom.

Uživajte v okusnem kosilu in dober tek!

Ocena:
Skupaj: 77 Povprečno: 4.3]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor