Svinjska pečenka
Ljubitelji mesa boste prišli na svoj račun. Tukaj je recept za svinjsko pečenko, ki bo mehka in polna arome ter slastnega preliva, ki ostane od pečenja. A se vam že cedijo sline?
Svinjska pečenka – pripomočki:
- deska in nož
- posodica
- žlička
- stiskalec česna
- pekač poljubne velikosti, ki ga lahko uporabite na štedilniku in v pečici
- lupilec krompirja
- štedilnik
- pečica
Svinjska pečenka – sestavine:
(za 4 osebe)
- 500 g svinjske pečenke
- 2 večja stroka česna
- 50 g masla
- 6 žlic olivnega olja
- 3 srednje veliki korenčki
- 600 g krompirja
- 2 vejici rožmarina
- sol in poper
Svinjska pečenka – postopek:
Krompir in korenje olupimo. Krompir razrežemo na večje krhlje, korenje pa na podolgovate palčke. Vse skupaj pustimo v mrzli vodi. Svinjsko pečenko pustimo na sobni tempraturi vsaj 1 uro, preden jo začinimo. Položimo jo na desko ter vanjo vtremo sol in poper – kar z rokami. V posodico nalijemo 3 žlice olivnega olja ter stisnemo dva česna. Rožmarinove vejice namočimo v mešanico, ter jih nato damo na stran.
Nato z žličko razporedimo olje in česen po celotni pečenki. Na tej stopnji pečico prižgemo na 180 °C.
Pekač položimo na štedilnik na večji ogenj ter v njemu raztopimo maslo s tremi žlicami olja. Ko se vse segreje, v pekač položimo svinjsko pečenko in jo popečemo z vseh strani do rjavkaste zapečene barve (približno 1 – 2 minuti na vsaki strani).
Sedaj k pečenki dodamo še krompir in korenje, katerega malenkost posolimo ter še malo pooljimo. Ne pozabimo dodati še rožmarinove vejice na vrh pečenke.
Postavimo v pečico in pečemo približno 1 uro, oziroma dokler krompir ne bo v celoti mehko zapečen. Vmes svinjsko pečenko še dvakrat obrnite in jo večkrat zalijte z lastnim sokom. Ko je pečenka gotova ji na vrh dodamo še košček masla in razmažemo po površini ter pustimo, da se stopi.
Pustite jo počivati nekaj minut, nato pa z ostrim nožem zerežite na 1 cm debele kose in postrezite s krompirjem in korenčkom. Na koncu prelijte vse še z lastnim sokom.
Uživajte v okusnem kosilu in dober tek!