Stročji fižol s šampinjoni v česnovi omaki
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol s šampinjoni v česnovi omaki je preprosta priloga, ki lepo popestri glavno jed, lahko pa ga postrežemo tudi samostojno kot glavno jed. V vsakem primeru je zanimiv način, kako popestriti in postreči stročji fižol. Kot velika ljubiteljica stročjega fižola, si ga na tak način pripravim večkrat in priporočam, da ga poskusite tudi vi.

strocji-fizol-s-sampinjoni-v-cesnovi-omakiStročji fižol s šampinjoni v česnovi omaki – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnica
  • merilna posoda za tekočine
  • nož
  • 2 skledi
  • deska za rezanje
  • stiskač za česen
  • večja kozica s pokrovko
  • manjša kozica
  • ponev
  • 2 kuhalnici
  • 2 jedilni žlici

Stročji fižol s šampinjoni v česnovi omaki – sestavine:

(za 4 osebe kot priloga ali za 2 osebi kot glavna jed)

  • 1 kg stročjega fižola
  • 500 g šampinjonov
  • 12 manjših ali 6 večjih strokov česna
  • 2 zvrhani jedilni žlici moke
  • 2 – 2,5 dl rastlinskega mleka
  • 2 + 4 jedilne žlice olja
  • voda za kuhanje
  • sol
  • poper

Stročji fižol s šampinjoni v česnovi omaki – priprava:

Fižol operemo in otrebimo. Šampinjone operemo in narežemo na tanke lističe. Česen olupimo in drobno nasekljamo ali ga stisnemo s stikačem za česen. V večji kozici zavremo vodo in do mehkega skuhamo fižol. Čas kuhanja je odvisen od vrste fižola, nekje 15-20 minut. Kuhan fižol odcedimo in damo na stran.

V ponvi segrejemo 2 jedilni žlici olja in dodamo narezane šampinjone. Posolimo po okusu in počakamo, da šampinjoni spustijo vodo. Občasno jih premešamo in dušimo toliko časa, da dobijo lepo zlato rjavo barvo. Šampinjoni se bodo lepše zapekli, če jih pražimo v manjši količini, zato priporočam, da jih pražite v dveh delih.

strocji-fizol-s-sampinjoni-v-cesnovi-omakiV manjši kozici segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen in ga pražimo, da zadiši. Nato dodamo moko in hitro premešamo. Med nenehnim mešanjem kuhamo 1 minutko, da omaka ne bo imela okusa po moki. Potem počasi po korakih dolivamo mleko, da dobimo željeno gostoto omake. Omako ves čas mešamo. Priporočam vam, da naredite bolj gosto omako, da se bo lepo oprijela fižola in šampinjonov. Ni nujno, da porabimo vse mleko. Omako posolimo in popramo po okusu in jo pokuhamo 2-3 minute, da se zgosti. Ves čas jo mešamo.

strocji-fizol-s-sampinjoni-v-cesnovi-omakiFižol razporedimo na večji krožnik ali pladenj, na fižol položimo pražene šampinjone in prelijemo s česnovo omako. Takoj postrežemo.

strocji-fizol-s-sampinjoni-v-cesnovi-omaki

Nasvet
Da bo jed še bolj zanimiva, lahko stročji fižol spečemo v pečici. Namesto šampinjonov lahko izberemo drugo vrsto gob.

Uživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor