Stročji fižol s krompirjem gratiniran v pečici
Stročji fižol s krompirjem gratiniran v pečici je odlična sezonska jed, katero lahko imamo za samostojni obrok ali kot prilogo k ostalim glavnim jedem. Njeni glavni sestavini sta stročji fižol in krompir, piko na “i” pa doda pečenje oziroma gratiniranje v pečici.
Pripomočki za stročji fižol s krompirjem gratiniran v pečici
- pečica
- posoda primerna za peko v pečici
Sestavine za stročji fižol s krompirjem gratiniran v pečici
Za 3 osebe
- 300 g stročjega fižola
- 200 g krompirja
- 200 ml kisle smetane
- 1 jajce
- 100 g sira (poljubnega)
- 1/2 žličke paprike v prahu
- sol
- poper
Postopek za stročji fižol s krompirjem gratiniran v pečici:
Stročji fižol operemo, očistimo in narežemo na poljubno dolge koščke. Krompir prav tako olupimo in ga narežemo na približno 1 cm velike koščke. Oboje skupaj damo kuhati v osoljeno vodo in pustimo, da vre 15 minut. Torej, da se oboje samo delno zmehča.
Po 15 minutah vretja stročji fižol s krompirjem odcedimo in presujemo v posodo, ki je primerna za peko v pečici. Sedaj pripravimo preliv iz kisle smetane, ki ji dodamo 1 razžvrkljano jajce, polovico sira (50 g), mleto rdečo papriko, popramo in solimo.
Preliv polijemo preko stročjega fižola s krompirjem in vse premešamo.
Po vrhu potrosimo preostalo polovico sira ter pečemo v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, 25 do 30 minut.
Stročji fižol s krompirjem gratiniran v pečici, po pečenju pustimo počivati na sobni temperaturi 5 minut, nato jed postrežemo lahko kot glavno jed ali prilogo k ostalim glavnim jedem.
Dober tek 😊