Špageti s paradižnikovo omako in tuno
Špageti s paradižnikovo omako in tuno so res hitro pripravljeni in okusni. Odlična ideja za kosilo, ko nimamo veliko časa za kuhanje. Testenine in paradižnik sta klasična kombinacija, ki jo imamo radi vsi, še posebej otroci. Nekaj časa sem kupovala paradižnikove omake iz trgovine, a me nobena ni prepričala, zato sem začela eksperimentirati in tako našla popoln recept za slastno sladko – kislo paradižnikovo omako.
Špageti s paradižnikovo omako in tuno – pripomočki:
- manjši lonec za kuhanje
- večji lonec za kuhanje
- cedilnik
- metlica za mešanje
- kuhalnica
- vilice
- žlička
Špageti s paradižnikovo omako in tuno – sestavine:
Za približno 4 osebe
- 500 ml pasiranega paradižnika
- olivno olje (ali rastlinsko olje)
- 2 žlici moke
- 2 žlici sladkorja
- ščepec sol
- žlica posušene bazilike ali nekaj listov drobno sesekljane sveže bazilike
- pol žličke rožmarina
- velika konzerva tune (najbolje v lastnem soku)
- voda za zalivanje
- 400 g špagetov ali kakšnih drugih testenin
Špageti s paradižnikovo omako in tuno – postopek:
Najprej segrejemo olivno olje. Dodamo moko ter jo prepražimo.
Ko moka postane rahlo rjavo – zlata, dodamo še sladkor ter sol. Pražimo še približno minuto.
Nato zalijemo s pasiranim paradižnikom. Hitro mešajmo, da se ne naredijo grudice, saj se bo omaka zgostila.
Zalijemo z vodo, da dobimo lepo kremno gosto omako brez grudic. Kuhajmo še približno 5 minut. Po potrebi zalijemo z vodo, če se omaka preveč zgosti.
Dodamo tuno, ki smo jo zdrobili na manjše koščke, baziliko in rožmarin. Pustimo, da se še par minut kuha na manjšem ognju. Če se preveč zgosti, še malo zalijemo. Vmes smo skuhali špagete po navodilu iz embalaže in jih odcedili.
Omako prelijemo po špagetih. Po vrhu lahko po želji potresete še malo parmezana ali drugega naribanega sira.
Dober tek!