Špageti oviti v tunino omako
Si želite kdaj uporabiti morske sestavine, pa ne veste kako iz njih narediti nekaj slastnega? Ponujam vam recept špageti oviti v tunino omako, ki jo lahko kombinirate tudi z njoki ali rižem. In vse to v le kratkih 25 minutah.
Špageti oviti v tunino omako – pripomočki:
- 1 večja kozica za špagete
- 1 manjša kozica za omako
- nožek ali ročni rezalnik česna
- kuhalnica
- deska
- cedilo
- štedilnik
Špageti oviti v tunino omako – sestavine:
(za 2 osebi)
- 300 g špagetov
- 2 večja česna
- 100 ml pasiranih pelatov
- 200 ml sladke smetane za kuhanje (lahko tudi navadna)
- 2 tuni v olivnem ali sončničnem olju
- 1 žlička soli
Sprva olupite oba česna, ter ju na deski sesekljajte na majhne koščke. Če imate doma ročni rezalnik česna, bo naloga še hitreje opravljena. Odprite eno pločevinko tune, ter v manjšo kozico izcedite olje (to bo podlaga česnu in tako ni treba uporabljati ostalega kuhinjskega olja). Kozico pristavite na zmeren ogenj, ter dodajte česen, ter pražite toliko časa, da se česen obarva rahlo zlato. Pazite, da česna ne prepečete, saj lahko pusti grenak okus. Istočasno v večjo kozico natočite vodo, katero posolite in prislonite na velik ogenj, da zavre.
Ko je česen prepražen zalite z 100 ml pasiranih pelatov, oziroma uporabite je toliko, da bo pokrito dno posode. Malenkost pokuhajte ter nato dodajte obe tuni. Iz prve tune smo olje dodali v našo jed, iz druge pa olje zavrzite, da omaka ne bo premastna.
Pri tem koraku je voda za špagete najbrž zavrela. Vseh 300 g lahko vstavite v posodo in kuhajte toliko minut, kolikor piše na navodilih proizvajalca. Špagete osebno prelomim na pol, preden jih dam v vrelo vodo, ter jih med kuhanjem konstantno mešam, da ne se zlepijo med seboj.
Medtem, ko mešamo špagete, se je tuna pokuhala in razpadla na manjše koščke. Vse skupaj sedaj zalijemo s sladko smetano, ter tunino omako prekuhavamo še vsaj 4 minute. Omake ne solimo, saj je tuna že dovolj slana.
Skuhane špagete odcedimo v cedilu ter postrežemo na krožnik. Čez pa polijemo slastno tunino omako. Vsekakor pa paše, če nad omako naribate nekaj slastnega parmezana Parmigiano Reggiano.