Sojini polpeti – iz stročnice soje
Print Friendly, PDF & Email

Celotna priprava polpetov iz stročnice soje je sicer malo zamudnejša, kot če vzamemo instant sojine kosmiče, vendar je tako pripravljena jed neprimerljivo boljša, kvalitetnejša s strani hranil in polnejšega okusa.

Pripomočki za sojine polpete – iz stročnice soje:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za sojine polpete – iz stročnice soje

Za 2 osebi:

  • 250 g zrn soje
  • 1 čebula (100 g)
  • 1 korenček (100 g)
  • 3 rezine sušenih paradižnikov
  • 3 stroki česna
  • 2 jajci
  • krušne drobtine (opcijsko)
  • sol
  • poper
  • olje

Postopek za sojine polpete – iz stročnice soje:

Suha zrna soje namočimo vsaj za 10 ur v vodo. Lahko pustimo tudi 1 cel dan, ne bo nič narobe. Saj prava soja rabi veliko časa, da vsrka vodo.

Ko je soja namočena, jo damo kuhati. Vre naj približno 1,5 ure na srednji temperaturi. Natančno kako dolgo se soja kuha je odvisno od tega, katero vrsto soje imamo. Obstaja namreč ogromno vrst soje, ki imajo različni čas kuhanja. Tako, da po eni uri in pol poskusimo kakšno zrno in če je še trdo, kuhamo dalje. Ko je kuhana, zrna odcedimo in ohladimo.
Pripravimo si jajce, sušene paradižnike, olupimo čebulo ter česen. Operemo korenček.

Jaz sem polovico soje zmečkala z vilico, polovico pa z nožem nasekljala, saj imamo pri nas radi v polpetih še cele koščke. Hitrejši način je, da celotno sojo zmečkate z vilico ali kar s pripomočkom za delanje pire krompirja. Na drobno nasekljamo še korenček, čebulo, česen in sušene paradižnike.

Čebulo, česen, sušene paradižnike in korenček na hitro popražimo na žlici olja. Malo ohladimo in dodamo v posodo k soji. Prav tako dodamo jajci.

Solimo in popramo ter dobro premešamo, da dobimo enostno zmes. Če je zmes premehka, dodamo žlico ali dve krušnih drobtin in še enkrat dobro premešamo ter pustimo maso stati vsaj 15 minut. Nato maso oblikujemo v polpete.

Polpete povaljamo v drobtinah ali pšeničnem zdrobu. Oboje bo poskrbelo, da bo zgornja plast polpetov lepo hrustljava.

Polpete sedaj samo popečemo na par žlicah olja. Nobene potrebe ni po tem, da jih cvremo v večji količini olja. Na vsaki strani jih popečemo po 3 do 4 minute in odlični sojini polpeti iz stročnice soje, so pripravljeni.

Polpete postrežemo kot samostojno jed z nekaj sveže ali popečene zelenjave.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor