Sočno ocvrt piščanec, mariniran v jogurtu
Ocvrt piščanec? Le kdo ga ne mara? Meni že ob sami misli nanj brbončice veselo poplesavajo. Piščanec, ki ga čez noč mariniramo v jogurtu, bo po cvrtju še bolj sočen in še bolj slasten. Vendar vem, da so ljudje, ki ocvrtega ne marajo ali ne smejo, zato je v receptu namig tudi za njih.
Sočno ocvrt piščanec, mariniran v jogurtu – pripomočki:
- nož
- deska
- posoda za marinado
- kuhinjska PVC folija
- metlica za stepanje
- posoda za paniranje
- friteza ali ponev za cvrtje
Sočno ocvrt piščanec, mariniran v jogurtu – sestavine:
Za 4 do 5 oseb
- 1 kg kosov piščanca primernega za cvrtje
- 400 ml navadnega jogurta
- 2 jajca
- ščep soli
- poper
- po želji še različne začimbe: česen, korijander, curry …
- olje za cvrtje
- krušne drobtine
Sočno ocvrt piščanec, mariniran v jogurtu – postopek:
Izberemo piščančje kose, ki so primerni za cvrtje. Odstranimo jim kožo, jih speremo pod tekočo vodo in jih osušimo. Sedaj pripravimo marinado. V skledi najprej stepemo jajca, nato prilijemo navadni jogurt, dodamo sol, poper in po želji začimbe, ki jih imamo radi. Soli dodamo toliko, da piščanca kasneje ne rabimo več soliti. Z metlico za stepanje vse premešamo.
Piščančje kose vložimo v jogurtovo marinado. Kose mesa razporedimo tako, da so vsi prekriti.
Skledo z mariniranim piščancem prekrijemo s kuhinjsko PVC folijo in pustimo čez noč počivati v hladilniku. Namesto sklede in PVC folije lahko uporabimo posodo s pokrovom.
Naslednji dan kose piščanca vzamemo iz marinade in jih paniramo v krušnih drobtinah. Kose mesa, ki jih pobiramo iz marinade, ne odcejamo preveč. Pustimo, da se marinada ohrani na kosih. Tako panirane kose sedaj ocvremo v vročem olju. Pri nas najraje cvremo v fritezi. Tisti, ki ne marate ali ne smete jesti ocvrto hrano v maščobi, lahko panirane kose mesa položite v pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem in jih ocvrete brez brez maščobe.
Naj vam tekne!