Sočni in mehki telečji zrezki
Print Friendly, PDF & Email

Telečji zrezki so lahko pripravljeni na različne načine, a so pogosto suhi. Ta recept prinaša preverjeno tehniko, kako ohraniti mehkobo in sočnost teletine. Ker gre za zelo kakovostno meso, ki je tudi visoko cenjeno, se splača potruditi in ga čim bolj kakovostno izkoristiti. Recept je za vse, ki si želijo, da bi bili njihovi telečji zrezki okusni, mehki in sočni.

socni in mehki telecji zrezki

Kaj potrebujemo za telečje zrezke?

  • večjo ponev
  • manjšo posodo za pečenje s pokrovom

Sestavine za telečje zrezke:

  • 2 velika telečja zrezka
  • 0,5 dcl belega vina
  • 1 dcl vode
  • 1 rumen in 1 oranžen korenček
  • 1 večja čebula
  • 1 jušna žlica gorčice
  • ščepec soli in mletega črnega popra
  • 1 kavna žlička moke
  • vejica svežega listja zelene in nekaj vejic svežega peteršilja
  • ena žlica olivnega olja ali kocka kokosove maščobe

Postopek:

Najprej pripravimo vse sestavine. Čebulo in korenčka drobno nasekljamo.

socni in mehki telecji zrezki

Nato zrezka rahlo potolčemo in z ene strani pomokamo.

socni in mehki telecji zrezki

Na žlici olivnega olja ali kocki kokosove maščobe na hitro popečemo zrezka.

socni in mehki telecji zrezki

Zrezka odstranimo in na isto maščobo dodamo sesekljano čebulo in korenček. Na zmernem ognju pečemo nekaj minut. Ves čas mešamo, da se ne zažge.

socni in zdravi telecji zrezki

Zdaj vrnemo zrezka nazaj v ponev in dodamo sol, poper, sesekljano vejico zelene, žličko moke in čez minuto zalijemo z mešanico vode ter vina. Premešamo in pokrito kuhamo 15 minut.

socni in mehki telecji zrezki

Po 15 minutah dodamo žlico gorčice in dobro premešamo, da se vse zedini. Prelijemo v stekleno posodo in pokrijemo. Postavimo v pečico, ogreto na 190 C in pečemo 45 minut.

socni in zdravi telecji zrezki

Zaključek:

Postrežemo lahko kot samostojno jed ob solati ali pa poleg dodamo prilogo, kot je pire krompir. Na koncu zrezke potrosimo s sveže nasekljanim peteršiljem. Tako pripravljeni zrezki ohranijo svojo sočnost in mehkobo ter se naravnost topijo v ustih.

socni in mehki telecji zrezki

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor