Sočni in mehki telečji zrezki
Telečji zrezki so lahko pripravljeni na različne načine, a so pogosto suhi. Ta recept prinaša preverjeno tehniko, kako ohraniti mehkobo in sočnost teletine. Ker gre za zelo kakovostno meso, ki je tudi visoko cenjeno, se splača potruditi in ga čim bolj kakovostno izkoristiti. Recept je za vse, ki si želijo, da bi bili njihovi telečji zrezki okusni, mehki in sočni.
Kaj potrebujemo za telečje zrezke?
- večjo ponev
- manjšo posodo za pečenje s pokrovom
Sestavine za telečje zrezke:
- 2 velika telečja zrezka
- 0,5 dcl belega vina
- 1 dcl vode
- 1 rumen in 1 oranžen korenček
- 1 večja čebula
- 1 jušna žlica gorčice
- ščepec soli in mletega črnega popra
- 1 kavna žlička moke
- vejica svežega listja zelene in nekaj vejic svežega peteršilja
- ena žlica olivnega olja ali kocka kokosove maščobe
Postopek:
Najprej pripravimo vse sestavine. Čebulo in korenčka drobno nasekljamo.
Nato zrezka rahlo potolčemo in z ene strani pomokamo.
Na žlici olivnega olja ali kocki kokosove maščobe na hitro popečemo zrezka.
Zrezka odstranimo in na isto maščobo dodamo sesekljano čebulo in korenček. Na zmernem ognju pečemo nekaj minut. Ves čas mešamo, da se ne zažge.
Zdaj vrnemo zrezka nazaj v ponev in dodamo sol, poper, sesekljano vejico zelene, žličko moke in čez minuto zalijemo z mešanico vode ter vina. Premešamo in pokrito kuhamo 15 minut.
Po 15 minutah dodamo žlico gorčice in dobro premešamo, da se vse zedini. Prelijemo v stekleno posodo in pokrijemo. Postavimo v pečico, ogreto na 190 C in pečemo 45 minut.
Zaključek:
Postrežemo lahko kot samostojno jed ob solati ali pa poleg dodamo prilogo, kot je pire krompir. Na koncu zrezke potrosimo s sveže nasekljanim peteršiljem. Tako pripravljeni zrezki ohranijo svojo sočnost in mehkobo ter se naravnost topijo v ustih.