Sočna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino
Vratovino lahko pripravimo na veliko načinov. Cilj vseh je, da ostane sočna. Tako pripravljena vratovina v naravni omaki z gobami in slanino je natanko to, poleg pa se kot priloga odlično poda pečen krompir.
Sočna vratovina v omaki z gobami in slanino – pripomočki:
- kuhinjski nož in kuhinjska deska
- večja ponev
- kuhalnica
- lupilec
- kozica za kuhanje krompirja
Sočna vratovina v omaki z gobami in slanino – sestavine:
Za 3 osebe:
- dva večja kosa vratovine
- 1 dl belega vina (po izbiri)
- 3 dl piščančje jušne osnove
- začimbe: ščepec timijana, čilija, soli (nje malce več, ker solimo tudi vodo za krompir), popra
- nekaj žlic olja (po želji)
- 500 g krompirja (ali nekje 6 manjših do srednje velikih krompirjev)
- 250 g šampinjonov
- vejica svežega peteršilja
- ena čebula
- ena šalotka
- trije stroki česna
- žlička moke (za zgostitev, toda lahko jo tudi izpustimo ali nadomestimo s koruznim škrobom ipd.)
- košček (okrog 100 g) pancete oz. slanine
- 50 g masla
Sočna vratovina v omaki z gobami in slanino – postopek:
Pripravimo sestavine, da nam bo potem lažje.
Krompir olupimo, narežemo in damo v vrelo vodo, ki smo jo predhodno obilno solili, kjer ga delno skuhamo. Nato ga odcedimo in pustimo okrog 10 minut, da iz njega izhlapi vlaga. Medtem nasekljamo šalotko, česen in peteršilj. V ponev damo olje, na segreto olje stresemo krompir in mešamo, pražimo. Ko dobi barvo, zadnjo minuto dodamo šalotko, strok česna in peteršilj ter košček masla. Premešamo in odstavimo.
Vratovino začinimo s soljo in poprom, v ponvi na segretem olju popečemo z vsake strani 3 minute.
Ko vratovina dobi barvo, jo odstavimo na krožnik.
Na istem olju, kjer smo pekli vratovino, popražimo šampinjone in na koščke narezano slanino. Mešamo in pozneje dodamo še čebulo in česen. Ko omehča, zalijemo z vinom, ko alkohol izhlapi, dodamo žlico moke in prepražimo, zalijemo z jušno osnovo in pet minut kuhamo, da se malce zgosti. Nato v ponev vrnemo še zrezke – vratovino. Potresemo s peteršiljem.
Na krožniku postrežemo vratovino v omaki z gobami in slanino, poleg pa dodamo krompir. Poleg se odlično poda tudi sveža solata. Mmm, že diši. Dober tek!