Sočna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino
Print Friendly, PDF & Email

Vratovino lahko pripravimo na veliko načinov. Cilj vseh je, da ostane sočna. Tako pripravljena vratovina v naravni omaki z gobami in slanino je natanko to, poleg pa se kot priloga odlično poda pečen krompir.

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Sočna vratovina v omaki z gobami in slanino – pripomočki:

  • kuhinjski nož in kuhinjska deska
  • večja ponev
  • kuhalnica
  • lupilec
  • kozica za kuhanje krompirja

Sočna vratovina v omaki z gobami in slanino – sestavine:

Za 3 osebe:

  • dva večja kosa vratovine
  • 1 dl belega vina (po izbiri)
  • 3 dl piščančje jušne osnove
  • začimbe: ščepec timijana, čilija, soli (nje malce več, ker solimo tudi vodo za krompir), popra
  • nekaj žlic olja (po želji)
  • 500 g krompirja (ali nekje 6 manjših do srednje velikih krompirjev)
  • 250 g šampinjonov
  • vejica svežega peteršilja
  • ena čebula
  • ena šalotka
  • trije stroki česna
  • žlička moke (za zgostitev, toda lahko jo tudi izpustimo ali nadomestimo s koruznim škrobom ipd.)
  • košček (okrog 100 g) pancete oz. slanine
  • 50 g masla

Sočna vratovina v omaki z gobami in slanino – postopek:

Pripravimo sestavine, da nam bo potem lažje.

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Krompir olupimo, narežemo in damo v vrelo vodo, ki smo jo predhodno obilno solili, kjer ga delno skuhamo. Nato ga odcedimo in pustimo okrog 10 minut, da iz njega izhlapi vlaga. Medtem nasekljamo šalotko, česen in peteršilj. V ponev damo olje, na segreto olje stresemo krompir in mešamo, pražimo. Ko dobi barvo, zadnjo minuto dodamo šalotko, strok česna in peteršilj ter košček masla. Premešamo in odstavimo.

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Vratovino začinimo s soljo in poprom, v ponvi na segretem olju popečemo z vsake strani 3 minute.

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Ko vratovina dobi barvo, jo odstavimo na krožnik.

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Na istem olju, kjer smo pekli vratovino, popražimo šampinjone in na koščke narezano slanino. Mešamo in pozneje dodamo še čebulo in česen. Ko omehča, zalijemo z vinom, ko alkohol izhlapi, dodamo žlico moke in prepražimo, zalijemo z jušno osnovo in pet minut kuhamo, da se malce zgosti. Nato v ponev vrnemo še zrezke – vratovino. Potresemo s peteršiljem.

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Na krožniku postrežemo vratovino v omaki z gobami in slanino, poleg pa dodamo krompir. Poleg se odlično poda tudi sveža solata. Mmm, že diši. Dober tek!

Socna vratovina v naravni omaki z gobami in slanino

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor