Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo
Vratovino lahko pripravimo na veliko načinov, toda jaz jo najraje pripravim po tem receptu, ker je izrazito sočna, polna sokov, kombinacija s krompirjem in zelenjavo pa je nepogrešljiva. Poskusite — vratovina bo tako mehka in sočna, kot bi jedli govedino.
Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo — pripomočki za pripravo:
- pečica
- globlji pekač (velikost ni pomembna, a naj bo malce večji)
- vilica za obračanje in mešanje
- kuhinjska deska
- kuhinjski nož
- manjša posoda za polivko
- srednje velika posoda za mariniranje mesa
Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo — sestavine:
Za 2 osebi:
- 350 g vratovine v kosu
- 4 krompirji
- 2 korenčka
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 bučki
- nekaj žlic oljčnega olja
- poper
- sol
- mleta rdeča paprika
- zelenjavna mešanica
- kari
- majaron
- 2 žlički gorčice
- nekaj svežih višenj
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 skuhan paradižnik
- 250 ml vode
- 2 žlički moke
Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo — postopek priprave:
Meso damo v posodo in pripravimo marinado. Po njem potresemo eno žličko soli, pol žličke popra, pol žličke mlete paprike, pol žličke zelenjavne mešanice in ščepec karija ter majarona. Dodamo še dve žlički gorčice in en strok sesekljanega česna. Dobro premešamo.
Dobro premešamo in pustimo počivati pol ure. Nato damo na pekač, ki smo ga predhodno premazali z oljem. Električno pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač z mesom. Meso pečemo okoli 15 minut, dokler ne dobi rahle skorje.
Medtem pripravimo zelenjavo — jo olupimo in operemo.
Krompir narežemo na krhlje, ga posolimo, popopramo in damo v posodo, kjer se je prej mariniralo meso.
Dobro ga premešamo, da se navzame ostankov marinade.
Temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj Celzija in dodamo krompir. Pečemo 20 minut.
Po 20 minutah dodamo še korenje in čebulo, ki jo prej narežemo na četrtine. Premešamo. Meso obrnemo.
Pečemo še 25 minut. Medtem bučke prerežemo na pol, obilno posolimo in popopramo.
Dodamo jih v pekač in pečemo še 5 do 10 minut. Medtem naredimo polivko. V manjši posodi zmešamo moko, sol, poper, eno čajno žličko mlete paprike, pol čajne žličke zelenjavne mešanice, dodamo paradižnikovo mezgo, skuhan in olupljen paradižnik, narezan na kose, vodo, sesekljan strok česna in višnje ter premešamo.
S polivko zalijemo meso, krompir in ostalo zelenjavo v pečici.
Pečemo še okoli 5 minut. Ko je meso mehko in razpada, krompir pa lepo pečen in mehek, je jed gotova.
Postrežemo in uživamo v sočnih okusih. Dekoriramo lahko z drobnjakom in mlado čebulo, ki ju obvezno tudi pojemo. 🙂 Dober tek!