Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Vratovino lahko pripravimo na veliko načinov, toda jaz jo najraje pripravim po tem receptu, ker je izrazito sočna, polna sokov, kombinacija s krompirjem in zelenjavo pa je nepogrešljiva. Poskusite — vratovina bo tako mehka in sočna, kot bi jedli govedino.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo — pripomočki za pripravo:

  • pečica
  • globlji pekač (velikost ni pomembna, a naj bo malce večji)
  • vilica za obračanje in mešanje
  • kuhinjska deska
  • kuhinjski nož
  • manjša posoda za polivko
  • srednje velika posoda za mariniranje mesa

Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo — sestavine:

Za 2 osebi:

  • 350 g vratovine v kosu
  • 4 krompirji
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 bučki
  • nekaj žlic oljčnega olja
  • poper
  • sol
  • mleta rdeča paprika
  • zelenjavna mešanica
  • kari
  • majaron
  • 2 žlički gorčice
  • nekaj svežih višenj
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 skuhan paradižnik
  • 250 ml vode
  • 2 žlički moke

Sočna vratovina s krompirjem in zelenjavo — postopek priprave:

Meso damo v posodo in pripravimo marinado. Po njem potresemo eno žličko soli, pol žličke popra, pol žličke mlete paprike, pol žličke zelenjavne mešanice in ščepec karija ter majarona. Dodamo še dve žlički gorčice in en strok sesekljanega česna. Dobro premešamo.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Dobro premešamo in pustimo počivati pol ure. Nato damo na pekač, ki smo ga predhodno premazali z oljem. Električno pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in vanjo postavimo pekač z mesom. Meso pečemo okoli 15 minut, dokler ne dobi rahle skorje.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Medtem pripravimo zelenjavo — jo olupimo in operemo.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Krompir narežemo na krhlje, ga posolimo, popopramo in damo v posodo, kjer se je prej mariniralo meso.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Dobro ga premešamo, da se navzame ostankov marinade.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Temperaturo v pečici znižamo na 180 stopinj Celzija in dodamo krompir. Pečemo 20 minut.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Po 20 minutah dodamo še korenje in čebulo, ki jo prej narežemo na četrtine. Premešamo. Meso obrnemo.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Pečemo še 25 minut. Medtem bučke prerežemo na pol, obilno posolimo in popopramo.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Dodamo jih v pekač in pečemo še 5 do 10 minut. Medtem naredimo polivko. V manjši posodi zmešamo moko, sol, poper, eno čajno žličko mlete paprike, pol čajne žličke zelenjavne mešanice, dodamo paradižnikovo mezgo, skuhan in olupljen paradižnik, narezan na kose, vodo, sesekljan strok česna in višnje ter premešamo.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

S polivko zalijemo meso, krompir in ostalo zelenjavo v pečici.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Pečemo še okoli 5 minut. Ko je meso mehko in razpada, krompir pa lepo pečen in mehek, je jed gotova.

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Postrežemo in uživamo v sočnih okusih. Dekoriramo lahko z drobnjakom in mlado čebulo, ki ju obvezno tudi pojemo. 🙂 Dober tek!

Socna vratovina s krompirjem in zelenjavo

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor