Sočna rolada iz mletega mesa
Sočna rolada iz mletega mesa je zelo okusna in resnično sočna. Nadev lahko seveda prilagodite svojemu okusu in letnemu času primerno. Priprava je zelo enostavna in hitra. Med tem, ko se rolada peče pripravite prilogo in kosilo bo hitro pripravljeno.
Pripomočki za sočno rolado iz mletega mesa:
- skleda za mešanje
- vilica
- peki papir
- valjar
- lupilnik
- globok pekač (za dve osebi naj bo velik približno 25 x 11 cm, za več oseb pa mora biti širši)
Sestavine za sočno rolado iz mletega mesa za 2 osebi:
- 500 g mletega mesa
- 1/2 čebule
- 1 jajce
- 200 g sira (gauda ali kaj podobnega)
- 1 korenček
- 1 rdeča paprika
- cca. 2 dl paradižnikove omake
- sol, poper, peteršilj, origano, bazilika
Postopek priprave sočne rolade iz mletega mesa:
V skledo damo mleto meso. Čebulo narežemo na manjše koščke in jo damo k mesu. Začinimo s soljo, poprom in peteršiljem. Vse skupaj lepo premešamo s pomočjo vilice.
Dodamo jajce ter ponovno premešamo.
Pečico segrejemo na 180°C.
Na delovno površino postavimo kos peki papirja. Nanj stresemo zmes iz mesa ter jo pokrijemo s še enim kosom peki papirja.
Meso razvaljamo v pravokotnik velik 23 x 28 cm. To naredimo tako, da meso najprej razvaljamo z valjarjem, nato pa s pomočjo rok oblikujemo lep pravokotnik. Zgornjo plast peki papirja odstranimo.
Sir narežemo na rezine ali pa ga naribamo. Korenček najprej olupimo, nato pa ga s pomočjo lupilnika narežemo na tanke rezine. Rdeči papriki odstranimo pecelj in semena ter jo prav tako z lupilnikom narežemo na tanke trakce.
Na meso položimo plast sira, nanj korenček, na koncu pa še rdečo papriko. Pri tem pazimo, da pustimo zgornji rob prazen (približno 3 cm), saj se bo pri zavijanju nadev nekoliko premaknil navzgor.
Sedaj pa rolado zavijemo. Pri tem si pomagamo s peki papirjem. Začnemo na spodnji strani in počasi zavijamo ter pri tem rolado nežno pritiskamo, da postane bolj kompaktna.
Če nadev štrli iz rolade ven, ga z nožem nežno odrežemo in odstranimo.
Robove dobljene rolade rahlo stisnemo, da nam sir ne bo zbežal ven.
Pekač namastimo.
Paradižnikovo omako začinimo s soljo, poprom, baziliko ter origanom.
Na dno pekača položimo nekaj žlic paradižnikove omake. Ravno toliko, da bo dno pokrito.
Nanjo previdno položimo našo rolado in jo prelijemo s preostalo paradižnikovo omako.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in pečemo približno 40 minut. Ko je rolada pečena, jo vzamemo iz pečice in postrežemo.
Sočna rolada iz mletega mesa je tako pripravljena.
Dober tek. 🙂