Sočna riba s paradižnikovo omako
Print Friendly, PDF & Email

Še vedno je čas, da odlične paradižnike, ki jih naberemo na vrtu, spremenimo v sočno omako, ki popestri okus pečene ribe. Kako? Preprosto jih popražimo na olju v objemu česna in čebule in paradižnikova omaka je že pripravljena za poživitev fileja ribe. Zdravo nedeljsko kosilo je tako pripravljeno že v 40 minutah!

Socna riba s paradiznikovo omako

Pripomočki za pripravo sočne ribe s paradižnikovo omako:

 • Socna riba s paradiznikovo omako_1ponev
 • nožek
 • kuhalnico
 • deska za rezanje
 • pekač
 • papir za peko

Za pripravo sočne ribe s paradižnikovo omako potrebuješ:

(za 2 ribi oz. 4 fileje)

 • Socna riba s paradiznikovo omako_22 ribi (npr. orada)
 • sveži paradižniki
 • 5 strokov česna
 • bazilika
 • oljčno olje
 • sol in poper

Postopek priprave sočne ribe s paradižnikovo omako:

Ribo očistimo tako, da odstrižemo spodnje in zgornje luske ter odstranimo drobovino. Glavo pustimo. Ribo položimo na papir za peko v pekač. Jo malo posolimo in nanjo polijemo malo olivnega olja. Položimo jo v pečico in jo pustimo, da se peče cca. 35 minut in sicer za 20 minut na 220 stopinj Celzija in naslednjih 15 minut na 200 stopinj Celzija. Tako ostane sočna. Čas je seveda odvisen od velikosti ribe. Orientiramo se po barvi – riba je pečena, ko ima lepo zlato barvo kot na spodnji sliki.

Socna riba s paradiznikovo omako_3

Ta čas, ko se riba peče v pečici, pripravimo še paradižnikovo omako. Na deski narežemo paradižnike na enake velikosti. Npr. paradižnike češnjevce zrežemo na 2 kosa, če so večji pa na štiri. V ponev nalijemo malo olivnega olja in ga položimo na nizek ogenj ter dodamo česen, da se praži. Zelo pomembno je, da se praži na nizkem ognju. Zakaj? Da lahko počasi spušča v olje svoje arome. Če bomo pražili na visokem ognju se hitro lahko zgodi, da česen ne uspe spustiti svoje arome v olivno olje in prehitro porjavi.

Socna riba s paradiznikovo omako_4

Nato dodamo v ponev koščke paradižnika in jih pražimo cca. 20 minut. Ogenj lahko nekoliko dvignemo. Čisto na koncu, preden ugasnemo ogenj, dodamo po želji še natrgano svežo baziliko.

Socna riba s paradiznikovo omako_5

Ko je riba pečena, jo damo ven iz pečice, jo očistimo in fileje položimo na krožnik. Kako očistimo ribo? Najprej na zgornjem delu odstranimo kožo, vzamemo zgornji file ven in ga položimo na krožnik. Nadaljujemo postopek: odstranimo ribjo kost in vzamemo še spodnji file ter ga položimo na krožnik. Glej spodnjo sliko. Pri tem postopku pazimo, da fileji na krožniku nimajo koščic.

Socna riba s paradiznikovo omako_7

Ribji file obložimo s paradižnikovo omako, dekoriramo z baziliko in sočno kosilo jo že pripravljeno 😉 Ribo lahko postrežemo s klasično polento ali preprosto s kosom kruha.

Socna riba s paradiznikovo omako_9

Če ti je bil recept Sočna riba s paradižnikovo omako všeč, hitro pritisni na tipko Like in Share. Tako boš lažje sledil(a) mojim receptom, ki bodo objavljeni na naši Facebook strani. Hvala in pozdravček do naslednjič.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor