Sočna in mehka svinjska ribica
Skoraj vsak je že kdaj kupil svinjsko ribico, ki ni ravno poceni, potem pa je ni znal najbolje izkoristiti, saj je zelo občutljiva in jo lahko hitro prepečemo in izsušimo. Zato je v pričujočem receptu nazorno prikazano, kako pripraviti svinjsko ribico, da bo sočna in mehka. Pomembno je, da jo najprej na hitro popečemo, potem pa obdelamo pokrito še v pečici. Skratka, svinjska ribica, ki nastane po tem receptu, je slastna, mehka, sočna in “za prste polizat”.
Pripomočki za sočno in mehko svinjsko ribico:
- folija za vakuumiranje
- aparat za vakuumiranje
- ognjevarna steklena posoda s pokrovko
- kuhinjska obračalka
- ponev
- pečica
Sestavine za sočno in mehko svinjsko ribico:
- 400 g svinjske ribice
- 2 jušni žlici gorčice
- 2 čajni žlički sladke mlete paprike
- nekaj žlic oljčnega olja
- ščepec soli, vegete, popra, sivke in rožmarina
- 1 čebula
- 2 korenčka
- 3 stroki česna
- (po želji lahko še krompir, če ga boste pekli kot prilogo)
Svinjska ribica – priprava:
Svinjsko ribico damo v folijo za vakuumiranje. Premažemo jo z gorčico in rdečo papriko.
Nato jo zvakuumiramo in pustimo v hladilniku počivati nekaj ur, še najbolje pa kar čez noč.
Potem, ko je svinjska ribica dovolj dolgo počivala, na ponvi močno segrejemo oljčno olje. Nato dodamo svinjsko ribico in jo na hitro popečemo.
Ko dobi svinjska ribica na eni strani zlato barvo, jo obrnemo še na drugo in tudi tam na hitro popečemo.
Ko je ribica popečena, jo odstavimo in pustimo kakšno minuto počivati.
Svinjsko ribico prestavimo v ognjevarno posodo. Začinimo jo s soljo, poprom, sivko in z vegeto ter rožmarinom. En korenček narežemo na nekaj delov, drugega pa nastrgamo. Z nastrganim korenčkom prekrijemo našo svinjsko ribico. Nanjo dodamo tudi 3 stroke česna. V posodo poleg ribice damo še kose korenčka in večje kose čebule. Posodo pokrijemo in postavimo v pečico, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija; ribico pečemo okrog 40 minut.
Nekje po 40 minutah je svinjska ribica pečena, zelenjava ob njej pa kuhana, a še vedno kompaktna. Ribico razrežemo na kose in občudujemo njeno notranjost. Že ob prerezu lahko opazimo, kako sočna in mehka je, kar se z okusom samo še potrdi.
Tako pripravljena svinjska ribica je res sočna, mehka in slastna. Postrežemo jo z zelenjavo, poleg pa priporočam tudi pečen krompir. In nadvse okusno ter domače kosilo je pripravljeno.