Sočen kitajski vok z mesom in zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Odkar sem prvič poskusila azijsko kuhinjo, sem se navdušila nad tovrstno hrano. Je enostavna, vendar sočna, raznolika, tudi raznobarvna, kar me še posebej pritegne. Kitajski vok z mesom in zelenjavo je ena od azijskih jedi, ki jih zelo rada pripravim.

Kitajski vok z mesom in zelenjavo – pripomočki

  • vok

Kitajski vok z mesom in zelenjavo – sestavine

Za 4 osebe:

  • 500 g mesa (poljubno: lahko svinjskega piščančjega ali govejega), narezanega na trakce
  • 4 do 5 šampinjonov (lahko tudi drugih gob)
  • za palec velik kos ingverja
  • 4 do 5 stročjih fižolov (svež)
  • 2 stroka česna
  • četrtina čebule
  • 2 žlici sojine omake
  • 2 žlici ostrigove omake
  • pol čajne žličke sode bikarbone
  • 2 žlici moke
  • 1 čajna žlička koruznega škroba
  • 3 dl jušne osnove (po želji: piščančja ali goveja)
  • 1 dl vode
  • 250 g riža
  • začimbe: sol in poper (približno žlička soli in nekaj ščepcev popra)
  • nekaj žlic (poljubnega) olja, lahko sezamovega

Kitajski vok z mesom in zelenjavo – postopek priprave

Najprej pripravimo meso. Narežemo ga na trakove. Damo v posodo in dodamo sodobikarbono, ki bo meso zmehčala. Dodamo še dve žlici moke, žlico sojine omake in polovico ingverja, ki ga prej nastrgamo, nato pa iz njega stisnemo sok po mesu. Premešamo in pustimo stati pol ure, dokler ne pripravimo zelenjave.

Socen kitajski vok z mesom in zelenjavo

V voku segrejemo olje. Nanj stresemo meso, ga solimo in popramo ter pražimo 3 do 4 minute, dokler ne dobi lepe rjavo-zlate barve. Meso nato odstavimo v drugo posodico in pustimo, da počiva, dokler ga ne damo v omako.

Stročji fižol narežemo na kose, velike 3 do 4 cm, dodamo jih v vodo, kjer kuhamo riž, stročji fižol pa kuhamo največ 4 do pet minut, nato ga vzamemo ven.

V vok, kjer smo pekli meso, dodamo še malce olja, začnemo pražiti zelenjavo (čebulo, narezano na trakove, korenje, narezano na trakove, preostalo polovico ingverja, narezano na trakove, nasekljane gobice, česen in nato še pokuhan stročji fižol). Pražimo nekaj minut.

Nato dodamo dve žlici obeh omak (sojine in ostrigove), premešamo in pražimo še 30 sekund. V vok dodamo meso in pražimo samo 30 sekund. Prilijemo jušno osnovo in kuhamo še 3 minute. V posodici zmešamo 1 dl vode in 1 žličko koruznega škroba ter to vlijemo v ponev, da se omaka zgosti.

Postrežemo in uživamo v okusni azijski jedi. Dober tek!

Socen kitajski vok z mesom in zelenjavo

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor