Sočen bulgur s piščancem
Bulgur je odlično dietno živilo, ki ga mnogi še vedno ne uporabljajo, čeprav je zelo zdrav in lahko nadomesti riž ali testenine. Če ga pripravite po tem receptu, boste dobili zelo sočen bulgur s piščancem, ki vam bo zagotovo všeč. Na tak način je meni zelo okusen in ga zelo rada pripravljam.
Pripomočki za pripravo sočnega bulgurja:
- manjša ponev
- večja ponev
- kozica
- kuhalnica
- cedilo
- deska za rezanje
- kuhinjski nož
Sestavine za sočni bulgur s piščancem
Za 3 osebe:
- 1 večji piščančji (ali puranji) file
- pol čebule
- en večji korenček
- četrtina rdeče paprike
- četrtina zelene paprike
- četrtina rumene paprike
- ena pest stročjega fižola
- pol čebule
- 70 do 100 g bulgurja (po občutku)
- ščepec soli, belega popra, mlete rdeče paprike, curryja
- pol jušne žlice sezama
- 2 jušni žlici kečapa
- 1 do 1,5 dl vode
- 2 žlici kokosovega sladkorja
- 1 jušna žlica riževega kisa
- malo oljčnega ali sezamovega olja
- nekaj češnjevih paradižnikov
- 1 jušna žlica masla
- peteršilj za posip
Postopek priprave bulgurja s piščancem:
V ponvi najprej segrejemo oljčno olje, nato dodamo nasekljano čebulo in korenček. Ko je čebula steklena, dodamo še na kocke narezano piščančje (ali puranje) meso. Premešamo.
Ko se meso malo popeče, dodamo na kocke narezano papriko, stročji fižol in češnjev paradižnik. Medtem lahko že skuhamo bulgur po navodilih z embalaže (damo ga v vrelo vodo, počakamo 5 minut in nato umaknemo z ognja ter pokrijemo).
Premešamo, pečemo na zmernem ognju, ki je lahko tudi močnejši, a je treba paziti, da nam se jed ne prismodi. Nato dodamo začimbe: sol, poper, mleto papriko, curry, lahko tudi mešanico začimb, a ni nujno.
Premešamo. Nato v manjši ponvi naredimo omako oz. preliv. Najprej stopimo sladkor, mu dodamo kečap, rižev kis in vse zalijemo z vodo. Premešamo. Nastati mora karamelizirana omaka, ki ni povsem redka, a ni niti zelo gosta.
Preliv dodamo v ponev k mesu. Potresemo še s sezamom.
V ponev dodamo še kuhan bulgur, ki smo ga predhodno odcedili. Vse skupaj dobro premešamo.
Na koncu dodamo še maslo in vse premešamo. Odstavimo z ognja in postrežemo.
Lepo postrežemo in prek potrosimo peteršilj. Uživajte v odličnih in zdravih okusih. Dober tek!