Sočen bulgur s piščancem
Print Friendly, PDF & Email

Bulgur je odlično dietno živilo, ki ga mnogi še vedno ne uporabljajo, čeprav je zelo zdrav in lahko nadomesti riž ali testenine. Če ga pripravite po tem receptu, boste dobili zelo sočen bulgur s piščancem, ki vam bo zagotovo všeč. Na tak način je meni zelo okusen in ga zelo rada pripravljam.

Socen bulgur s piscancem

Pripomočki za pripravo sočnega bulgurja:

  • manjša ponev
  • večja ponev
  • kozica
  • kuhalnica
  • cedilo
  • deska za rezanje
  • kuhinjski nož

Sestavine za sočni bulgur s piščancem

Za 3 osebe:

  • 1 večji piščančji (ali puranji) file
  • pol čebule
  • en večji korenček
  • četrtina rdeče paprike
  • četrtina zelene paprike
  • četrtina rumene paprike
  • ena pest stročjega fižola
  • pol čebule
  • 70 do 100 g bulgurja (po občutku)
  • ščepec soli, belega popra, mlete rdeče paprike, curryja
  • pol jušne žlice sezama
  • 2 jušni žlici kečapa
  • 1 do 1,5 dl vode
  • 2 žlici kokosovega sladkorja
  • 1 jušna žlica riževega kisa
  • malo oljčnega ali sezamovega olja
  • nekaj češnjevih paradižnikov
  • 1 jušna žlica masla
  • peteršilj za posip

Postopek priprave bulgurja s piščancem:

V ponvi najprej segrejemo oljčno olje, nato dodamo nasekljano čebulo in korenček. Ko je čebula steklena, dodamo še na kocke narezano piščančje (ali puranje) meso. Premešamo.

Socen bulgur s piscancem

Ko se meso malo popeče, dodamo na kocke narezano papriko, stročji fižol in češnjev paradižnik. Medtem lahko že skuhamo bulgur po navodilih z embalaže (damo ga v vrelo vodo, počakamo 5 minut in nato umaknemo z ognja ter pokrijemo).

Socen bulgur s piscancem

Premešamo, pečemo na zmernem ognju, ki je lahko tudi močnejši, a je treba paziti, da nam se jed ne prismodi. Nato dodamo začimbe: sol, poper, mleto papriko, curry, lahko tudi mešanico začimb, a ni nujno.

Socen bulgur s piscancem

Premešamo. Nato v manjši ponvi naredimo omako oz. preliv. Najprej stopimo sladkor, mu dodamo kečap, rižev kis in vse zalijemo z vodo. Premešamo. Nastati mora karamelizirana omaka, ki ni povsem redka, a ni niti zelo gosta.

Socen bulgur s piscancem

Preliv dodamo v ponev k mesu. Potresemo še s sezamom.

Socen bulgur s piscancem

V ponev dodamo še kuhan bulgur, ki smo ga predhodno odcedili. Vse skupaj dobro premešamo.

Socen bulgur s piscancem

Na koncu dodamo še maslo in vse premešamo. Odstavimo z ognja in postrežemo.

Socen bulgur s piscancem

Lepo postrežemo in prek potrosimo peteršilj. Uživajte v odličnih in zdravih okusih. Dober tek!

Socen bulgur s piscancem

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.4]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor