Smuč po “Trojiško” ovit v srajčki iz slanine, na krompirjevo zelenjavni posteljici
Smuč – kralj sladkovodnih rib, pripravljen po Trojiško (po jezeru Sveta Trojica) bo navdušil tudi tiste, ki niso ljubitelji rib…
Smuč po “Trojiško” – pripomočki
- nož za rezanje,
- deska za rezanje,
- pekač,
Čas priprave in peke: 1 ura in 15 min
Smuč po “Trojiško” -sestavine
- cca 1 kg težak smuč,
- olivno olje,
- sol,
- poper,
- koriander,
- 100 g prekajene slanine,
- 100 g masla,
- peteršilj,
- česen,
- sok limone,
- limona za dekoracijo,
- pirbl 800 g krompirja,
- 1 bučka,
- paradižnik,
- por,
- belo vino.
Ribo očistimo, temeljito operemo, porežemo plavuti in osušimo z papirnatimi brisačami, pokapamo s sokom limone in posolimo zunaj in znotraj.
Nato si pripravimo zeliščno maslo. Drobno sesekljamo 4 stroke česna, pest svežega peteršilja, dodamo žličko zdrobljenega koriandra in mleti poper. Vse sestavine zmešamo tako da dobimo pasto.Na desko naložimo prekajeno slanino, na katero razporedimo 2 tretjini zeliščnega masla, ostalo maslo nanesemo na ribo in v trebušno votlino ribe. V trebušno votlino damo tudi 2 stroka česna, 2 rezini limone in nekaj vejic svežega peteršilja.Nato ribo zavijemo v slanino. Zeliščno maslo se bo med peko stopilo in zelo obogatilo okus ribe.
Krompir narežemo na večje kocke,bučke in por na kolobarje, čebulo pa na štiri dele in vse skupaj damo v naoljen pekač. Posolimo in popramo po okusu, Na zelenjavo položimo ribo v “plavajoč položaj”.
Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač z vsebino vstavimo v pekač. Po petih minutah dodamo cca 1,5 dl belega vina, in pečemo cca 35 min, tako da postane slanina in riba hrustljava.
PA DOBER TEK!!!