Smuč po “Trojiško” ovit v srajčki iz slanine, na krompirjevo zelenjavni posteljici
Print Friendly, PDF & Email

Smuč – kralj sladkovodnih rib, pripravljen po Trojiško (po jezeru Sveta Trojica) bo navdušil tudi tiste, ki niso ljubitelji rib…

Smuč po "Trojiško"

Smuč po “Trojiško” – pripomočki

  • nož za rezanje,
  • deska za rezanje,
  • pekač,

Čas priprave in peke: 1 ura in 15 min

Smuč po “Trojiško” -sestavine

  • Smuč po "Trojiško"cca 1 kg težak smuč,
  • olivno olje,
  • sol,
  • poper,
  • koriander,
  • 100 g prekajene slanine,
  • 100 g masla,
  • peteršilj,
  • česen,
  • sok limone,
  • limona za dekoracijo,
  • pirbl 800 g krompirja,
  • 1 bučka,
  • paradižnik,
  • por,
  • belo vino.

Ribo očistimo, temeljito operemo, porežemo plavuti in osušimo z papirnatimi brisačami, pokapamo s sokom limone in posolimo zunaj in znotraj.

Nato si pripravimo zeliščno maslo. Drobno sesekljamo 4 stroke česna, pest svežega peteršilja, dodamo žličko zdrobljenega koriandra in mleti poper. Vse sestavine zmešamo tako da dobimo pasto.Smuč po "Trojiško"Na desko naložimo prekajeno slanino, na katero razporedimo 2 tretjini zeliščnega masla, ostalo maslo nanesemo na ribo in v trebušno votlino ribe. V trebušno votlino damo tudi 2 stroka česna, 2 rezini limone in nekaj vejic svežega peteršilja.smucpotrojiško 005Nato ribo zavijemo v slanino. Zeliščno maslo se bo med peko stopilo in zelo obogatilo okus ribe.

smucpotrojiško 006Krompir narežemo na večje kocke,bučke in por na kolobarje, čebulo pa na štiri dele in vse skupaj damo v naoljen pekač. Posolimo in popramo po okusu, Na zelenjavo položimo ribo v “plavajoč položaj”.

smucpotrojiško 011Pečico segrejemo na 200 stopinj in pekač z vsebino vstavimo v pekač. Po petih minutah dodamo cca 1,5 dl belega vina, in pečemo cca 35 min, tako da postane slanina in riba hrustljava.

 

PA DOBER TEK!!!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 3.5]

Dodaj odgovor