Slovenske polnjene paprike
Riž ne raste v Sloveniji, zato ga pri kuhanju v glavnem nadomeščam z rastlino, ki jo je verjetno v moj genetski spomin zapisal že Kurent, junak iz slovenske ljudske bajke, ki je obljubil zase in za svoje potomce, da bodo vedno ljubili in uživali ajdo. Tako namesto rižote kuham kašoto, namesto krvavic z rižem kupujem kašnice in Slovenske polnjene paprike pripravim z ajdovo kašo. Prav po slovensko jim sicer pravim “filane”, hkrati pa se čudim, da se ta beseda nikakor ne znajde v SSKJ. 🙂
Kaj potrebujemo za Slovenske polnjene paprike:
- posodo za kuhanje
- nož
- kuhalnico
- štedilnik
Sestavine za Slovenske polnjene paprike:
- 10 srednje velikih paprik različnih barv
- 700 g mlete teletine
- 300 g kuhane ajdove kaše
- olivno olje
- 2 korenčka
- 2 čebuli
- 750 ml paradižnikovega pireja
- sol
- poper
- 6 vejic peteršilja
Postopek priprave Slovenskih polnjenih paprik:
Z ostrim nožem izdolbemo paprikam pečke, peclje prihranimo za pokrovčke in paprike splaknemo pod tekočo vodo.
Na olju prepražimo na drobno narezano čebulo da postekleni, dodamo meso in na drobno narezan korenček, posolimo in pražimo tako dolgo, da voda, ki jo spusti meso, izpari. Popopramo in dodamo na drobno nasekljan peteršilj. Premešamo.
V osoljenem kropu skuhamo ajdovo kašo in jo dodamo pripravljenem mesu. Dobro premešamo.
S čajno žličko napolnimo nadev v izdolbene paprike. Nadev potlačimo in pri tem pazimo, da nismo pregrobi in ne poškodujemo paprike. Pokrijemo s pokrovčki.
Posodo za kuhanje paprik damo na štedilnik in na olju prepražimo še drugo, na drobno nasekljano čebulo. Dodamo paradižnikov pire, posolimo, pokuhamo in v posodo zložimo paprike. Ko zavre zmanjšamo ogenj, pokrijemo in kuhamo še pol ure.
Dober tek!