Slastni puranji zvitki
Imate puranje ali piščančje zrezke? Odlično! Namesto navadnih popečenih zrezkov naredite nekaj novega. Slastni puranji zvitki so hitro pripravljeno kosilo, pri čemer ne potrebujete veliko sestavin, so pa božanskega okusa in ne rabijo niti priloge, razen kakšnega koščka kruha.
Pripomočki za puranje zvitke:
- ponev
- pokrovka za ponev
- deska za rezanje
- nož
- nekaj zobotrebcev
- posoda
- kuhalnica
- bat za meso
Sestavine za puranje zvitke:
Za nadev:
- 2 puranja zrezka
- 50 ml kisle smetane
- 1 jušna žlica koruze
- nasekljana polovica srednje velike bučke
- ščepec soli in popra
Za zavitke in omako:
- 2 jušni žlici olivnega olja
- 1 čajna žlička vegete
- 100 ml smetane za kuhanje
- ščepec soli in popra
- malo peteršilja za končni posip
- po potrebi tudi voda
Postopek za pripravo puranjih zvitkov:
Najprej vzamemo puranja zrezka in ju potolčemo.
Nadev pripravimo tako, da damo v posodico vse sestavine in premešamo.
Na zrezka namažemo nadev in ju zavijemo ter ob straneh zapremo z zobotrebci. Ostal nam bo del nadeva in tako je tudi prav, saj ga bomo porabili v omaki.
V ponvi na olju popečemo zvitka z obeh strani, dokler ne dobita zlate barve.
Ko sta puranja zvitka dobila zlato-rjavo barvo in spustila svoj sok, jima dodamo preostanek nadeva, vegeto, ščepec soli in popra ter premešamo.
Po nekaj minutah dodamo še smetano za kuhanje. S kuhalnico premešamo in po potrebi, če se zdi pregosto, dodajamo vodo.
Zvitkov v omaki ni treba dolgo toplotno obdelovati, saj je puranje meso hitro obdelano, tako da je zadoščala prvotno segrevanje pred nastankom omake. Pomembno pa je, da po tem, ko smo naredili omako, pokrijemo s pokrovko, v nasprotnem nam bo omaka hitro izhlapela. In slastni puranji zvitki so pripravljeni hitro, končni rezultat pa je mehko, sočno meso, polno okusov. Da bo krožnik popoln tudi z vidika dekoracije, lahko poskrbimo z vejico peteršilja in nasekljanim peteršiljem, ki ga potresemo po jedi.