Slastni pierogi
Print Friendly, PDF & Email

Pierogi so polnjeni cmoki iz testa in jih lahko postrežemo kot prilogo, glavno jed ali sladico. Polnimo jih lahko s poljubnimi nadevi: mletim mesom, gobami, siri, skuto, krompirjem, praženo čebulo, špinačo … Lahko pa izberemo sladki nadev: borovnice, jagode, maline, marmelada …

Pierogi so povsem preprosta jed, katera je zelo priljubljena na Poljskem, Slovaškem, v Rusiji. Priprava le teh ne zahteva posebnega znanja v kuhanju, le malo spretnosti je potrebno.

Slastni pierogi – pripomočki:

  • tehtnica
  • posoda za testo
  • valjar
  • kozarec ali model (za izrezovanje testa)
  • vilica
  • skleda
  • kozica
  • večji lonec

Slastni pierogi – sestavine:

Za 4 osebe (če gre za glavno jed)

Testo:

  • 300 g namenske moke za kvašeno pecivo (če te nimate, uporabite gladko)
  • 150 ml mlačne vode
  • 1 žlica olja
  • ščep soli

Nadev:

  • 2 srednja krompirja (cca. 400 g)
  • 2 žlici skute
  • sol
  • pest svežega nasekljanega drobnjaka

Slastni pierogi – postopek:

V posodo za testo odtehtamo moko in dodamo sol, žlico olja in prilijemo vodo. Z rokami testo zgnetemo v testo. Gnetemo tako dolgo, da dobimo povsem gladko testo. Testo prekrijemo s pvc folijo in ga pustimo počivati.

Če želite testo izboljšati, mu lahko dodate jajce ali žlico kisle smetane. V tem primeru prilagodite količino vode. Pri nas imamo najraje povsem enostavno testo, samo moka in voda, pa malo olja.

Med tem, ko testo počiva, se lotimo nadeva. Nadev izberete po navdihu. Tokrat bomo uporabili nadev iz krompirja in skute ter drobnjaka. Krompir olupimo, ga narežemo na večje kose in ga skuhamo v slani vodi. Ko je kuhan, ga odcedimo. S pomočjo vilice ga pretlačimo v pire. Pustimo, da se nekoliko ohladi.

Nato dodamo še skuto, sol in nasekljan drobnjak. Sestavine premešamo.

Sedaj se ponovno lotimo testa. Testo si razdelimo na dva enaka dela, ker bomo tako lažje delali. Delovno površino pomokamo, na njo položimo prvi kos testa in ga razvaljamo na 2 mm debeline. S pomočjo kozarca ali modela izrežemo kroge. Moj kozarec ima premer 8 cm, vendar nič ne bo narobe, če boste uporabili drugačne mere.

Na vsak krog testa položimo žličko nadeva. Robove testa premažemo z vodo, dovolj je, če premažemo samo spodnji del kroga, ker se bo testo lepše in lažje zaprlo. Krog testa z nadevom vzamemo v roke in jih zapremo, s prsti stiskamo oba roba skupaj. V bistvu naredimo polkrožne cmoke. Če želimo malo lepši videz zaprtih pierog, zaprte robove stisnemo še z vilicami.

V lonec nalijemo vodo, jo solimo in počakamo, da zavre. V vrelo vodo položimo pieroge in jih kuhamo 10 minut.

Kuhane pieroge odcedimo. Sedaj nam preostane samo še, da jih postrežemo. Na izbiro imamo dva načina.  Pri prvem načinu odcejene pieroge popražimo še na maščobi (olje, maslo, zaseka, ocvirki), nato jih predenemo na servirni krožnik in ponudimo. Pri drugem načinu se praženje izpusti in se kuhani in odcejeni pierogi naložijo na krožnik ter se prelijejo z zabelo. Najpogosteje uporabljen preliv za pieroge je na maščobi pražena čebula ali ocvirki. Zraven se poda tudi žlica kisle smetane.

Pierogi nam lahko služijo kot priloga ali glavna jed.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor