Slastni kruhovi cmoki s sirom in gobami
Slastne kruhove cmoke s sirom in gobami enostavno morate poskusiti. Mehki kruhovi cmoki se kopajo v božanski gobovi omaki, vse skupaj pa obdaja slastno zapečeni sir. To je jed kateri se je težko upreti. Zablestite pred vašimi najdražjimi in jim pripravite jed, katero bodo še dolgo hvalili in spraševali kdaj bo spet na jedilniku.
Slastni kruhovi cmoki s sirom in gobami – pripomočki
- stekleni pekač
- nož
- deska za rezanje
- ribežnik
- kozica
- skleda
- zajemalka
- kozarec
- ponev
- kuhalnica
Slastni kruhovi cmoki s sirom in gobami – sestavine
(za 4 osebe)
- 500 g starega kruha
- 1 jajce
- 250 ml mlačnega mleka
- 500 g šampinjonov
- večja glavica čebule
- 1 korenček
- 300 ml jušne osnove iz kocke (goveje)
- 200 ml smetane za kuhanje
- 50 g naribanega sira (gauda)
- sveži peteršilj
- sol
- poper
- olje
- žlica moke
Slastni kruhovi cmoki s sirom in gobami – postopek
Kruh nadrobimo v skledo in prelijemo z mlačnim mlekom. Pustimo stati 5 minut, da se kruh napije mleka.
Dodamo jajce, sol in na drobno sesekljan peteršilj. Maso premešamo z rokami.
Oblikujemo cmoke srednje veličine. Med oblikovanjem cmokov si roke spiramo s hladno vodo.Kozico napolnimo z vodo. Vodo solimo in zavremo. Ko voda zavre, vanjo damo cmoke. Cmoke spuščamo posamično v kozico. Kuhamo 10-12 minut na zmernem ognju. Ko so cmoki kuhani jih odcedimo in damo na stran za kasneje.
Šampinjone očistimo in zrežemo na debelejše rezine. Čebulo olupimo in narežemo na drobne koščke. Korenček olupimo in narežemo na tanke lističe. Skuhamo jušno osnovo iz kocke.
V ponvi na olju popražimo čebulo. Čebuli dodamo šampinjone in pražimo dokler tekočina od šampinjonov ne izhlapi. Nato dodamo korenček in pražimo še 2 minuti.
Nato v ponev stresemo žlico moke in zelenjavo zabelimo. Konstantno mešamo, da se moka ne prismodi.
Postopoma dodajamo jušno osnovo, in kuhamo par minut na srednjem ognju, da jušna osnova malo pokuha.
Nato dodamo smetano za kuhanje. Premešamo in kuhamo še 2 minuti. Omaka je pripravljena.
Dno steklenega pekača prelijemo z zajemalko omake.
V stekleni pekač položimo cmoke.
Cmoke prelijemo z omako in potresemo z naribanim sirom.
Pečemo v pečici 20 minut na 200 stopinj Celzija.
Serviramo na krožniku, omako iz dna pekača polijemo okoli cmokov.
Pa dober tek!