Slastni gratinirani fusilli
Ljubitelji testenin se nikakor ne bodo mogli odreči nadvse slastnim gratiniranim fusillom – svedrčkom. Recept je primeren za kuho samostojnega obroka ali kot priloga.
Slastni gratinirani fusilli – pripomočki:
- lonec za kuhanje testenin
- pekač
- cedilo
- kuhalnica
- manjši lonec
- ribežen
Slastni gratinirani fusilli – sestavine:
Za samostojen obrok sestavine zadoščajo za 4 do 5 oseb
- 500 testenin fusilli
- 400 ml mleka
- 1 in 1/2 žlice moke
- 4 žlice olja
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici kremnega sira
- 200 g naribanega sira (150 g za omako, 50 g za posip)
- malo muškatnega oreščka
- sol
- 1 žlička domače suhe mešanice začimb
- poper
Slastni gratinirani fusilli – postopek:
V večji lonec nalijemo vodo, solimo in pristavimo na ogenj. Ko zavre, zakuhamo testenine. Skuhamo jih al dente oz. “na zob” in odcedimo.
V drugem loncu na maščobi naredimo rahlo prežganje in zalijemo z mlekom. Dodamo žličko domače suhe mešanice začimb, sol, muškatni orešček in poper. Ves čas mešamo in pustimo, da sestavine zavrejo.
Nato dodamo kislo smetano in kremni sir. Ponovno premešamo v enotno homogeno zmes. Če bi omaka bila pregosta, dolijemo malo mleka.
Na koncu primešamo naribani sir.
Testenine razporedimo po pekaču in čez nje prelijemo omako. S kuhalnico malo premešamo, da pride omaka tudi vmes.
Po vrhu potrosimo z naribanim sirom.
Zapečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, 20 minut.
Če jed ponudimo kot samostojen obrok, zraven ponudimo skledo zelene solate. Lahko pa služi kot priloga raznim mesnim ali zelenjavnim jedem.
Dober tek!