Slastne medene perutničke
Perutničke so tisti del piščanca, ki gre marsikomu najbolj slast. V kulinariki dopuščajo veliko možnosti različnih načinov priprave. Še posebej zapeljive so slastne medene perutničke, katere očarajo z lepljivo, slastno omako in sočno pečenim mesom. Priznam, da običajno ne maram sladkih priokusov pri mesu, vendar medene perutničke so me popolnoma navdušile. Zaradi skrbno izbrane količine sestavin, so ravno pravšnje in resnično pravi kulinarični užitek.
Slastne medene perutničke – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Slastne medene perutničke – sestavine:
Za 2 osebi (perutničke so tako slastne, da bi najraje napisala, da so za 1 osebo. Priporočam, da sestavine vsaj podvojite).
- 500 g perutničk (brez zgornjih delov)
Marinada:
- sol po okusu (bodimo previdni, ker je slana že ostrigina omaka)
- poper
- 1 žlička česna v prahu
- 1 žlica majoneze (če ne marate majoneze, dodajte 1/2 žlice senfa)
- 1 žlica ostrigine omake
Lepljiva omaka:
- 100 ml vode
- 1 velika žlica medu
- 1 velika žlica ostrigine omake
- 1 čili omaka (odmerimo po želji)
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 kavna žlička škroba (Gustin) – 1 g
Za peko:
- par kapljic olja za pekač (samo toliko, da ga namastimo)
Slastne medene perutničke – postopek:
Perutničke umijemo, očistimo, odrežemo morebitni višek kože in jih dobro osušimo. Nato jih z nožem ločimo na zgornji in spodnji del.
Tako narezanim perutničkam sedaj dodamo sestavine za marinado in jih premešamo tako, da marinada objame vsak del posebej v celoti. V marinadi jih pustimo vsaj 1 uro.
Marinirane perutničke naložimo v rahlo pomaščen pekač in pri tem pazimo, da imajo med sabo razmak, ker se bodo zato lepše pekle. Damo jih peči v ogreto pečico na 200 stopinj Celzija, za 20 minut. Po 20-ih minutah jih obrnemo in ponovno pečemo 20 minut, z ventilacijo.
Med tem skuhamo omako. V kozico damo vse sestavine, razen škroba in pustimo vreti cca. 2 minut. Nato odstavimo in vanjo dodamo še škrob, temeljito premešamo in za 15 sekund prevremo.
Če nimamo ostrigine omake, jo lahko nadomestimo s sojino omako (cca. 3 žlice).
Omako sedaj prelijemo čez na pol pečene perutničke in pečemo naprej na 180 stopinj Celzija, z ventilacijo, 20 minut. Vmes jih ene 3 x obrnemo. Med pečenjem bo tekočina povrela, izparela in nastala bo čudovita, lepljiva omaka. Perutničke s pomočjo žlice premešamo, da se jih v celoti oprime lepljiva omaka.
Še vroče perutničke predenemo na krožnik in uživamo v čudovitih okusih. Lotimo se jih kar z roko in verjemite, da so slastne medene perutničke tako zelo dobre, še posebej tista lepljiva omaka, ki se vam bo prijela na prste, da boste dobesedno polizali še prstke.
Dober tek!