Slastna telečja jetra v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Ko sem prvič pripravljala telečja jetra, sem dolgo iskala recept, ki bi mi ustrezal. Večina vsebuje pripravo svinjskih ali piščančjih jeter. Na koncu sem naredila mešanico več različnih idej in jih prilagodila svojemu okusu. Nastal je recept, po katerem vedno pripravljam telečja jetra in tako so všeč tudi tistim, ki sicer sploh ne marajo jeter. Z veseljem ga delim z vami in upam, da bo tudi vam tako všeč. 🙂

Slastna telecja jetra v omaki

Pripomočki za pripravo telečjih jeter:

  • štedilnik
  • ponev
  • kuhinjski nož
  • kuhinjska deska
  • krožnik
  • kuhalnica

Sestavine za pripravo telečjih jeter v omaki:

  • 2 zrezka telečjih jeter
  • okoli 2 dl mleka
  • malo moke
  • 1 manjša čebula
  • malo masla
  • 1 jušna žlica balzamičnega kisa
  • 120 ml vina (belega ali rdečega)
  • 2 stroka česna
  • ena čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • pol čajne žličke mešanice začimb
  • malo popra in soli
  • vejica svežega peteršilja
  • pol čajne žličke gorčice
  • okoli 1,5 dl vode (po potrebi lahko tudi več)

Telečja jetra v omaki – postopek priprave:

Zrezke iz jeter najprej operemo in damo v krožnik. Prek prelijemo mleko. Jetra pospravimo v hladilnik in jih pustimo v njem počivati nekaj ur.

Slastna telecja jetra v omaki

Potem jih odcedimo in damo v moko. V ponvi stopimo maslo in dodamo sesekljano čebulo. Ko se čebula prepraži, položimo pomokana zrezka.

Slastna telecja jetra v omaki

Zrezka popečemo 5 minut na eni strani, nato ju obrnemo. Vsak zrezek lahko razdelimo na dva dela, da bodo prej pečena in v sredici zagotovo ne bodo krvava. Nato dodamo sesekljan česen, mleto rdečo papriko, mešanico začimb, sol, poper, zalijemo z vinom in premešamo. Na koncu dodamo še sesekljan peteršilj.

Slastna telecja jetra v omaki

Ko vino izhlapi, dodamo vodo (ali jušno osnovo, če jo imamo), balzamični kis, gorčico in premešamo. Kuhamo še 5 do 10 minut. Po potrebi dodajamo vodo, a ne preveč, da ne bo omaka izgubila intenzivnosti.

Slastna telecja jetra v omaki

Slastna telečja jetra v omaki so pripravljena. Zraven se najbolj prileže pire krompir. Omaka je res polnega okusa, jetra pa morajo biti mehka, v notranjosti pa ne smejo biti krvava. Tako pripravljena jed je hitra, enostavna, vendar zelo okusna in nevsakdanja. Dober tek!

Slastna telecja jetra v omaki

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor