Slastna rižota z grahom, rozinami in limono
Print Friendly, PDF & Email

Slastna rižota z grahom, rozinami in limono je izredno hvaležna jed. Zelo hitro je gotova, kar nam pride prav med tednom, ko smo v stiski s časom. Par dni brez problema počaka v hladilniku, zato jo lahko pripravimo v naprej, in jo samo pogrejemo, ko si je zaželimo. Poleg vsega tega pa je še izredno okusna. V rižoti se prepletajo sladki in kisli okusi in je res prava poslastica.

slastna-rizota-z-grahom-rozinami-in-limonoSlastna rižota z grahom, rozinami in limono – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • kozica s pokrovko
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • 2 jedilni žlici
  • 2 čajni žlički
  • cedilo
  • 5 manjših skodelic
  • merilna posoda za tekočine
  • ribežen
  • večje cedilo
  • ožemalnik za limone
  • stiskač za česen

Slastna rižota z grahom, rozinami in limono – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 180 g basmati riža
  • 1 srednje velika čebula (cca. 80g)
  • 2 jedilni žlici olivnega olja
  • 2 žlički medu ali javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička kurkume
  • 1 čajna žlička orientalske kumine (kumin)
  • ščep soli (po okusu)
  • 100 g graha (svežega ali zamrznjenega)
  • 30 g nesoljenih in nepraženih arašidov
  • 50 g rjavih rozin – sultanin
  • 3 dl zelenjavne jušne osnove
  • 1 strok česna
  • 3 jedilne žlice limoninega soka
  • 1/2 čajne žličke naribane lupinice nešpricane limone
  • 2 jedilni žlici riževega ali jabolčnega kisa

Slastna rižota z grahom, rozinami in limono – priprava:

Odmerimo vse sestavine. Riž presujemo v cedilo in ga speremo pod tekočo vodo. Nasekljamo čebulo.

slastna-rizota-z-grahom-rozinami-in-limonoV kozici segrejemo olje in dodamo čebulo. Rahlo jo dušimo na srednji temperaturi, da postekleni. Dodamo 2 čajni žlički medu ali javorjevega sirupa, čajno žličko kurkume in čajno žličko kumina, posolimo in premešamo.

slastna-rizota-z-grahom-rozinami-in-limonoNato dodamo arašide, grah in rozine. Premešamo in minuto ali dve pražimo v odkriti kozici. Dodamo riž, premešamo, zalijemo z vodo, še enkrat na hitro premešamo. Pokrijemo s pokrovko (kozica mora biti popolnoma pokrita) in ob rahlem vretju kuhamo, dokler riž ne vpije vse vode (cca. 15 minut). Temperaturo nastavimo na srednjo vrednost in med kuhanjem rižote nič ne mešamo.

slastna-rizota-z-grahom-rozinami-in-limonoMedtem, ko se rižota kuha, pripravimo polivko. V manjšo skodelico stisnemo strok česna, dodamo naribano limonino lupinico, 3 jedilne žlice limoninega soka in 2 jedilni riževega oz. jabolčnega kisa.

slastna-rizota-z-grahom-rozinami-in-limonoKo je rižota kuhana, jo odstavimo z ognja in prelijemo s pripravljeno polivko. Temeljito jo premešamo in postrežemo.

slastna-rizota-z-grahom-rozinami-in-limonoUživajte v okusih!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor