Slastna gratinirana cvetača in brokoli
Print Friendly, PDF & Email

Cvetača in brokoli … Zelenjadnici, ki ju marsikdo ne mara. Ampak če ju pripravite na ta način, boste marsikoga prepričali, da ju poskusi. In gotovo ne bo žal niti vam niti njemu, saj sta slastna gratinirana cvetača in brokoli res okusna, odlična, zdrava in hitro pripravljena priloga, ki jo lahko postrežete ob zrezku in kakršni koli omaki ali pa jeste kar kot samostojno jed ob domači sezonski solati.

Slastna gratinirana cvetača in brokoli

Pripomočki za pripravo gratinirane cvetače in brokolija:

  • srednje velika kozica
  • štedilnik
  • okrogel pekač
  • pečica
  • posoda
  • metlica za stepanje

Sestavine za pripravo slastne gratinirane cvetače in brokolija:

  • manjša cvetača
  • manjši brokoli
  • 8 žlic gladke pšenične moke
  • približno 200 ml mleka
  • 100 ml kisle smetane
  • ščepec soli, popra in muškatnega oreščka
  • malo masla za premaz pekača
  • dve žlici krušnih drobtin
  • 100 g naribanega sira (najbolje mocarele)

Slastna gratinirana cvetača in brokoli – postopek priprave:

Cvetačo najprej operemo.

Slastna gratinirana cvetača in brokoli

Operemo tudi brokoli. Cvetačo in brokoli kuhamo v kozici, dokler ne bosta na pol kuhana.

V posodi zmešamo jajci, moko, kislo smetano in mleko, da dobimo zmes, ki bo podobna zmesi za palačinke, le nekoliko gostejša. Nato jo še posolimo.

Pekač namastimo z oljem in potresemo s krušnimi drobtinami. Nato dodamo na pol kuhano cvetačo in brokoli. Prelijemo z zmesjo iz jajc, moke, mleka in kisle smetane. Po vrhu potresemo malo popra in muškatnega oreščka.

Slastna gratinirana cvetača in brokoli

Pečico segrejemo na 150 stopinj Celzija in pekač postavimo v ogreto pečico. Pečemo približno 30 minut, dokler ne bo zelenjava nekoliko zapečena. Pet minut pred koncem potresemo z naribanim sirom in še malo pečemo, dokler se sir ne raztopi.

Slastna gratinirana cvetača in brokoli

Slastna gratinirana cvetača in brokoli sta pripravljena nadvse hitro in preprosto. Kot sem omenila že v uvodnem delu, ju lahko jeste samostojno ali kot prilogo ob mesu in omaki, kot sem naredila jaz.

Slastna gratinirana cvetača in brokoli

Tako pripravljeno zelenjavo bodo najbrž pojedli tudi najmlajši ali tisti, ki niso ravno ljubitelji kapusnic. 🙂 Dober tek!

Slastna gratinirana cvetača in brokoli

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor