Slastna bučna pita
Bučke in buče so v kuhinji pravi zaklad. Dopuščajo nam možnosti domišljije prav v vse smeri kulinarike. Danes bom pripravila zelo dobro bučno pito. Prepričana sem, da bodo navdušeni prav vsi ljubitelji bučk in buč.
Slastna bučna pita – pripomočki:
- pekač za pite
- 2 ponvi
- nož
- kuhalnica
- deska za rezanje
- lonček
Slastna bučna pita – sestavine:
- 1 zavitek listnatega testa
- 2 manjši cukini bučki
- 2 večja zrela paradižnika
- 1 šalotka
- 1 manjšo por
- 2 stroka česna
- vejica origana
- vejica bazilike
- 2,5 dl smetane za kuhanje
- 2 jajci
- 2 zvrhani žlici parmezana
- sol po okusu
- poper
- muškatni orešček
- 4 žlice olja
Slastna bučna pita – postopek:
Šalotko, por in česen dušimo, toliko da postekleni. Ne sme postati rjavo ali celo zažgano, zato ves čas mešamo. Dodamo na kolobarje narezano bučko, posolimo in vse skupaj na hitro prepražimo in odstavimo iz ognja.
Zrel paradižnik olupimo in ga prepolovimo ter mu odstranimo semena. Narežemo ga na manjše kose in ga v ponvi na malo olja pražimo toliko časa, da se spremeni v paradižnikov pire.
Pekač za pite obložimo s testom in ga z vilico prepikamo. Za 3 do 5 minut damo pekač s testom v ogreto pečico na 180 stopinj celzija. Nato testo premažemo s paradižnikovim pirejem, potrosimo origano in baziliko in ga obložimo z bučkami. Pazimo, da bučk ne naložimo pregosto, med njimi naj bo še nekaj prostega prostora. V lončku zmešamo smetano za kuhanje, kateri smo dodali jajci in parmezan. Če se nam zdi, da je preliv preredek, mu dodamo še parmezan. Če pa je pregost, dodamo malo mleka. Prelijemo preko bučk, po vrhu popopramo in potrosimo kanček muškatnega oreška.
Peči damo v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj celzija za približno 30 minut oz. ko se po vrhu lepo zlato rjavo obarva.
Dober tek!