Slasten pražen krompir z zelenjavo na bučnem olju
Pražen krompir poznamo iz mladosti. Povzdignili smo ga v ikono naše kulture. Ker nisem ljubiteljica čebule v praženem krompirju, sem jo zamenjala s porom, bučno olje pa ga naredi mehkega in polnega.
Pripomočki za pražen krompir:
- posoda za kuhanje krompirja
- deska
- ribežen za zelenjavo
- strgalnik
- nož
- pripomoček za tlačenje krompirja
- ponev za praženje (po možnosti s pokrovom)
- kuhalnica
- štedilnik
Sestavine za pražen krompir:
- 500 g krompirja (lahko dodate tudi kakšnega sladkega)
- 1 večji por
- 100 g bučk
- 100 g korenja (‘po želji več in druga zelenjava)
- sol
- jušna osnova
- 2 dl vode
Postopek priprave praženega krompirja:
Krompir skuhajte v slani vodi. Če boste dodali kašnega sladkega, bo okus še polnejši.
Naribajte bučke in nastrgajte korenček.
V vročo ponev vlijte bučno olje. Dodajte por. Malo ga posolite, dodajte malo vode in pokritega dušite 5 minut. Poru dodajte zelenjavo. Zmešajte in dušite v pokriti posodi 10 minut.
Med tem, ko se zelenjava duši, olupite kuhan krompir in ga pretlačite. V 2 dl vroče vode razpustite jušno osnovo. Zelenjavi dodajte pretlačen krompir in vse dobro premešajte. Mešanico zalijte z razpuščeno jušno osnovo. Maso enakomerno oblikujte v posodi. Poskusite začinjenost in po potrebi dopolnite.
Posodo pokrijte in pustite kuhati 15 minut. Proti koncu pokrovko dvignite in pustite, da se spodnji del jedi zapeče po okusu. Pražen krompir previdno razrežite na želene kose in ga postrezite. Lahko ga ponudite kot samostojno jed s solato, uspelo pa bo tudi, če ga ponudite kot prilogo.
Dober tek.