Slasten kiš s piščancem
Mnogi še vedno ne vedo, kaj je kiš. To je francoska jed, izvorno imenovana quiche, lahko ji rečemo tudi kish ali kiš. Gre za preprosto pito, za katero ne rabimo veliko sestavin, njen okus pa je tako dober, da je greh, ker je še vedno relativno slabo znana. Ne veste, kaj neki bi bil slasten kiš s piščancem? Potem je zdaj skrajni čas, da ga naredite in se prepričate, da ga je vredno pripravljati.
Pripomočki za pripravo kiša s piščancem:
- posoda za pripravo testa
- kuhinjski pult ali kuhinjski robot z nastavki za pripravo testa
- ponev
- štedilnik
- kuhalnica
- folija za živila
- hladilnik
- pečica
- posoda za nadev
- klasičen pekač za peko pit (s premerom 24 cm)
- vilica
Sestavine za kiš s piščancem
Za 3 osebe
Za testo:
- 200 g moke (poljubno jo izberete)
- 80 g masla
- 1 jajce
- 1 jušna žlica kisle smetane
- ščepec soli
Za nadev:
- 3 jajc
- okoli 400 g piščančjega fileja ali prsi
- 100 g nastrganega sira
- 200 ml smetane za kuhanje
- ščepec soli, popra in mlete sladke paprike
- malo svežega peteršilja
- manjša čebula
- nekaj žlic koruze
- dve manjši papriki zelene in rdeče barve
- kanček olja
Postopek priprave kiša s piščancem:
Najprej pripravimo testo. V posodo damo vse sestavine in jih premešamo. Maslo naj bo stopljeno oz. na sobni temperaturi. Najbolje je, če si pomagamo s kuhinjskim robotom. Oblikujemo kroglico, kakršna je videti na spodnji sliki.
Testo zavijemo v prozorno folijo in ga pustimo 30 minut počivati v hladilniku.
Medtem na ponvi segrejemo olje, na njem popečemo čebulo in dodamo nasekljano piščančje meso.
V posebni posodi združimo sestavine za nadev. Dodamo torej jajca, smetano za kuhanje, nasekljan peteršilj, nastrgan sir, poper, sol in mleto papriko.
Papriko narežemo na koščke in jih dodamo v nadev.
V posodo z nadevom dodamo še popečeno piščančje meso in čebulo, koščke paprike in koruzo. Vse dobro premešamo.
Testo vzamemo iz hladilnika in ga prevlečemo prek modela. Z vilico ga večkrat prebodemo.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija in testo pečemo 10 minut. Po desetih minutah nanj naložimo nadev in prek potrosimo še malo nastrganega sira.
Vse skupaj vrnemo v pečico, kjer dvignemo temperaturo na 200 stopinj Celzija in kiš s piščancem pečemo okoli 35 minut, dokler ne dobi skorjice, kot je videti spodaj.
Kiš s piščancem pustimo, da se malenkost ohladi, nato ga narežemo na kose in hura, že se lahko predamo kulinaričnim užitkom.
Slasten kiš s piščancem je bogato obložen, prijetno zapečen, a še vedno zelo sočen in … Težko se ga opiše z besedami, mnogo bolje pa z brbončicami. 🙂 Dober tek!