Slana pita iz krhkega testa
Slana pita iz krhkega testa je enostavno in dokaj hitro pripravljena jed. Lahko je kosilo, malica ali večerja. Odlična je tako topla takoj iz pečice, kot tudi hladna.
V receptu je trenutno sezonsko dosegljiva zelenjava. Brez vsakega problema pa jo lahko menjate s katerimi vrstami druge zelenjave, ki je na voljo takrat, ko se slana pita peče. Ali z zelenjavo, ki je vam bolj po godu.
Pripomočki za slano pito iz krhkega testa:
- folija za živila
- valjar
- papir za peko
- pečica
Sestavine za slano pito iz krhkega testa:
Za 3 osebe:
Slano krhko testo:
- 250 g gladke moke
- 125 g hladnega masla
- 1 do 2 žlici hladne vode
- 1 jajce
- ščepec soli
Nadev:
- 150 g šunke ali druge mesnine
- 1 manjši por ali mlada čebula
- 1 paprika
- 200 g bučk
- 2 jajci
- 2 stroka česna
- 200 ml kisle smetane
- 100 g skute ali ricotte
- sol
- poper
- muškatni orešček
- 100 g ribanega sira (poljubnega)
Postopek za slano pito iz krhkega testa:
Najprej naredimo krhko testo tako, da v posodo natehtamo moko, dodamo sol ter na drobne koščke narezano hladno maslo. S prsti stiskamo sestavine toliko časa, da se znebimo velikih grud. Sedaj dodamo jajce ter vodo in zopet gnetemo, dokler ne dobimo enotnega, voljnega testa. Če imamo doma robota za mešanje, lahko testo naredimo tudi z njegovo pomočjo.
Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo s folijo za živila in damo počivati v hladilnik za najmanj 30 minut. Nato ga razvaljamo v velikosti našega pekača za pito.
Razvaljano testo na približno 5 milimetrov previdno damo v pekač, ga dobro preluknjamo z vilicami in obrežemo odvečno testo ob robovih. Prekrijemo ga s papirjem za peko in obtrženega (s suhim fižolom, rižem ali z utežmi za slepo peko) pečemo v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C približno 15 minut. Da se rahlo zlato rjavo obarva.
Med peko krhkega testa si pripravino nadev tako, da na poljubno velike koščke narežemo bučke, por ali mlado čebulo in papriko. Česen nasekljamo na drobno in vse skupaj na hitro popražimo.
Proti koncu praženja dodamo še šunko ali katero koli drugo mesnino po naših željah. Popramo, solimo in naribamo muškatni orešček. Odstavimo iz kuhalne plošče ter delno ohladimo.
V ohlajeno zelenjavo vmešamo jajci, kislo smetano ter skuto. Če je potrebno še dosolimo in nadev prelijemo na že predpečeno krhko testo.
Posujemo z ribanim sirom.
Slana pita iz krhkega testa gre sedaj nazaj v ventilacijsko pečico ogreto na 180 °C, kjer jo pečemo še nadaljnih 20 do 25 minut, da tudi nadev dobi rahlo zlato rjavo barvo.
Postrežemo jo lahko takoj toplo, prav tako pa je slastna za malico ali večerjo tudi ohlajena.
Dober tek! 😊