Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako
Sladki krompir se od bolj poznanih sort krompirja ne razlikuje le po barvi in značilnem sladkobnem okusu, ampak tudi po svoji sestavi – je bogat vir vitaminov (A, B6, C in D), mineralov (kalij, kalcij, železo, magnezij), antioksidantov in prehranskih vlaknin. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine: ga pečemo, kuhamo, pasiramo, pripravimo na žaru ali pa kar surovega dodamo različnim smoothie-jem.
V tem receptu bomo sladki krompir pripravili z okusno zeliščno-smetanovo omako, ki ga lahko postrežemo kot samostojno jed, ali pa kot prilogo k ribam ali mesu.
Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako – pripomočki:
- nož, deska, nožek za lupljenje, kuhalnica
- kozica (za pripravo omake)
- vok ali podobna globoka ponev (za pripravo krompirja), pokrivalka
Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako – sestavine:
- 1 kg sladkega krompirja
- 200 g smetane za kuhanje
- 4 žlice rožmarinovega olivnega olja
- 8 strokov česna
- 2 žlici začimb (timijan, koper, peteršilj, majaron, bazilika, drobnjak)
- sol in poper po okusu
Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako – priprava:
Krompir olupimo in operemo. Dobro ga osušimo in ga narežemo na večje koščke. V voku segrejemo 2 žlici rožmarinovega olivnega olja in vanj stresemo narezan krompir. Solimo in popramo po okusu, pokrijemo in dušimo 20-30 minut, da se krompir zmehča. Vmes večkrat premešamo.
Česen olupimo in nasekljamo. V kozici segrejemo 2 žlici rožmarinovega olivnega olja in dodamo polovico nasekljanega česna, drugo polovico prihranimo za na krompir.
Ko česen zlato porumeni, dodamo smetano za kuhanje, začimbe ter sol in poper. Dobro premešamo in pokuhamo še kakšno minuto, potem omako odstavimo.
Ko se krompir zmehča, dodamo česen in premešamo. Kuhamo še 10 minut, da se krompir zapeče in se okusi premešajo.
Krompir pretresemo v servirno posodo in prelijemo z zeliščno-smetanovo omako. Preden postrežemo, dekoriramo z vejico timijana ali rožmarina.
Pa dober tek!