Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako
Print Friendly, PDF & Email

Sladki krompir se od bolj poznanih sort krompirja ne razlikuje le po barvi in značilnem sladkobnem okusu, ampak tudi po svoji sestavi – je bogat vir vitaminov (A, B6, C in D), mineralov (kalij, kalcij, železo, magnezij), antioksidantov in prehranskih vlaknin. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine: ga pečemo, kuhamo, pasiramo, pripravimo na žaru ali pa kar surovega dodamo različnim smoothie-jem.

V tem receptu bomo sladki krompir pripravili z okusno zeliščno-smetanovo omako, ki ga lahko postrežemo kot samostojno jed, ali pa kot prilogo k ribam ali mesu.

sladki-krompir-z-zeliscno-smetanovo-omako

Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako – pripomočki:

  • nož, deska, nožek za lupljenje, kuhalnica
  • kozica (za pripravo omake)
  • vok ali podobna globoka ponev (za pripravo krompirja), pokrivalka

Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako – sestavine:

  • 1 kg sladkega krompirja
  • 200 g smetane za kuhanje
  • 4 žlice rožmarinovega olivnega olja
  • 8 strokov česna
  • 2 žlici začimb (timijan, koper, peteršilj, majaron, bazilika, drobnjak)
  • sol in poper po okusu

sladki-krompir-z-zeliscno-smetanovo-omako-1

Sladki krompir z zeliščno-smetanovo omako – priprava:

Krompir olupimo in operemo. Dobro ga osušimo in ga narežemo na večje koščke. V voku segrejemo 2 žlici rožmarinovega olivnega olja in vanj stresemo narezan krompir. Solimo in popramo po okusu, pokrijemo in dušimo 20-30 minut, da se krompir zmehča. Vmes večkrat premešamo.

sladki-krompir-z-zeliscno-smetanovo-omako-2

Česen olupimo in nasekljamo. V kozici segrejemo 2 žlici rožmarinovega olivnega olja in dodamo polovico nasekljanega česna, drugo polovico prihranimo za na krompir.

sladki-krompir-z-zeliscno-smetanovo-omako-3

Ko česen zlato porumeni, dodamo smetano za kuhanje, začimbe ter sol in poper. Dobro premešamo in pokuhamo še kakšno minuto, potem omako odstavimo.

sladki-krompir-z-zeliscno-smetanovo-omako-4

Ko se krompir zmehča, dodamo česen in premešamo. Kuhamo še 10 minut, da se krompir zapeče in se okusi premešajo.

Krompir pretresemo v servirno posodo in prelijemo z zeliščno-smetanovo omako. Preden postrežemo, dekoriramo z vejico timijana ali rožmarina.

sladki-krompir-z-zeliscno-smetanovo-omako-6

Nasvet
Za hitrejšo pripravo jedi lahko krompir najprej pokuhamo (v loncu za kuhanje na pari se zmehča v 15-20 minutah) in nato le še zapečemo. Namesto sušenih zelišč lahko uporabimo tudi sveža, vendar pazljivo – sveža zelišča imajo bistveno močnejši okus, zato naj velja pravilo: »Manj je več.«

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor