Široki rezanci v paradižnikovi omaki s kaprami
Na zalogi imam še kar nekaj svežega paradižnika in bolj malo časa za kuho. S časom je tako ali tako vedno križ. Testenine so priročna izbira za hitra kosila. Vse kar rabimo je še dobra omaka. Za danes sem izbrala široke rezance in paradižnikovo omako, ki sem jo še malo obogatila z okusi. Nastali so slastni široki rezanci v paradižnikovi omaki s kaprami.
Široki rezanci v paradižnikovi omaki s kaprami – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- nož
- deska za rezanje
- stiskač začesen
- 2 kozici s pokrovkama
- kuhalnica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- cedilo za testenine
Široki rezanci v paradižnikovi omaki s kaprami – sestavine:
(za 4 osebe)
- 400 g širokih rezancev
- voda za kuhanje testenin
- sol
za omako:
- 4 jedilne žlice olja
- 800g – 1 kg zrelih paradižnikov
- 240 g čebule
- 8 strokov česna
- 4 zvrhane jedilne žlice kaper
- ščep popra
- sol po okusu
- 2 čajni žlički sladke rdeče paprike
Široki rezanci v paradižnikovi omaki s kaprami – priprava:
V večji kozici zavremo osoljeno vodo. V krop damo testenine in jih kuhamo v skladu z navodili na embalaži. Kuhane testenine takoj odcedimo.
Paradižnike operemo in narežemo na večje kose. Čebulo in česen olupimo in oboje drobno nasekljamo oz. česen stisnemo s stiskačem. Kapre na grobo nasekljamo.
V drugi kozici segrejemo olje in dodamo čebulo. Pražimo jo toliko časa, da postekleni. Nato dodamo nasekljan česen in pražimo še približno pol minute, da zadiši.
Dodamo na večje kose narezan paradižnik, sol, poper, sladko rdečo papriko in kapre. Solimo previdno, saj so že same kapre precej slane. Raje damo na začetku manj soli in po potrebi dosolimo na koncu kuhanja. Namesto sladke rdeče paprike lahko uprabimo tudi pekočo različico, če imamo radi bolj pikantne jedi. Kozico pokrijemo in vse skupaj dušimo 15 – 20 minut, da se paradižnik razpusti in da izpari čim več vode.
Če je potrebno, dodatnih 5 min omako kuhamo v odprti kozici, da izpari vsa odvečna tekočina. Ves čas kuhanja omako občasno premešamo.
Kuhane široke rezance razporedimo na krožnike in jih prelijemo s pripravljeno omako. Okrasimo s parimi natrganimi listi bazilike ali peteršilja. Kar imamo pri roki. Lahko dodamo tudi par celih kaper.