Sarme z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Velikokrat slišim ljubitelje zelenjave, kako bi bilo dobro kakšno tipično mesno jed spremeniti v zelenjavno in tako popestriti vegetarijanski meni. Ker imam tudi sama v družini vegetarijance, sem se odločila, da poskusim narediti sarme z zelenjavnim polnilom namesto mesnega in sem z odličnim okusom te jedi presenetila tudi samo sebe. Sarme z zelenjavo so odlična in zelo okusna jed, ki bo navdušila vse ljubitelje zelenjave ter vse tiste, ki prisegajo na zdravo prehrano in brezmesne jedi. Po tem receptu boste naredili odlične sarme z zelenjavo za 3 osebe. Poskusite jih narediti in uživajte v odličnem okusu sarm na nekoliko drugačen način.

Pripomočki za sarme z zelenjavo:

  • posoda za kuhanje sarm velikosti vsaj 4 l s pokrovko
  • posoda velikosti 1,5 l ali več za kuhanje omake
  • globlja ponev
  • ribež
  • deska in nož
  • jušna žlica

Sestavine za sarme z zelenjavo:

za 3 osebe:

  • 1 glava kislega zelja (okoli 700 g)
  • 2 čebuli (okoli 200 g)
  • 3-4 jušne žlice sončničnega olja
  • 1 večji ali 2 manjša sveža korenčka
  • 15 do 20 strokov zamrznjenega rumenega stročjega fižola
  • 2 stroka česna
  • sol in poper po okusu
  • 2 veliki zvrhani jušni žlici riža
  • 1 zelenjavna kocka
  • 400 g pelatov
  • 60 g masla
  • 1 jajce

Postopek za sarme z zelenjavo:

Vzamemo desko in nož za rezanje ter na drobno narežemo dve čebuli. Nato vzamemo ponev in vanjo damo 3 do 4 žlice sončničnega olja ter na majhnem ognju prepražimo narezano čebulo.

Med tem časom očistimo korenje in ga naribamo s pomočjo ribeža. Tako naribano korenje dodamo čebuli in nadaljujemo s praženjem.

Na manjše koščke narežemo še zamrznjen stročji fižol in ga dodamo ostalim sestavinam, solimo in popramo po okusu in dodamo maslo. Vse skupaj pražimo še okoli 15 minut na majhnem ognju ter sestavine v ponvi med praženjem večkrat premešamo.

Približno 5 minut pred koncem praženja zelenjavi dodamo še dve žlici riža, ju dobro vmešamo ter vse skupaj pražimo še 5 minut.

Med tem časom na ogenj postavimo posodo, v kateri bomo pripravili omako. Vanjo vlijemo 600 ml vode, dodamo še narezane pelate in zelenjavno kocko. Sestavine v posodi pustimo, da zavrejo.

Ko poteče 15 minut, ponev s popraženo zelenjavo odstranimo z ognja in primešamo dva na drobno narezana stroka česna ter eno jajce in sestavine dobro premešamo, da se vse lepo združi.

Sedaj vzamemo glavo kislega zelja, jo dobro operemo in ločimo liste. Ločene liste zlagamo enega na drugega. Nekaj jih položimo na dno posode, da se sarme med kuho ne bodo prijele dna, ostale porabimo za pripravo sarm. Te pripravimo tako, da vzamemo pripravljen zelenjavni nadev ter s pomočjo jušne žlice zajamemo narejeno maso (približno eno ravno žlico na en list zelja) in jo položimo na sredino kislega zeljnega lista.

Tako nadevan list kislega zelja najprej zvijemo ob straneh po dolžini, in sicer tako, da pokrije zelenjavo, ki smo jo položili nanj.

Nato začnemo sarmo zvijati v rolico od debelejšega proti tanjšemu delu lista. Tako se bomo izognili uhajanju zelenjave iz zeljnega lista med kuhanjem.

Tako narejeno sarmo zložimo na dno posode, ki smo ga pred tem pokrili s praznimi listi kislega zelja. Zavite sarme zlagamo drugo ob drugo, tako da se med sabo tesno dotikajo. Ko napolnimo dno posode, nadaljujemo z naslednjo vrstico.

Zgoraj opisan postopek polnjenja in zvijanja sarm ponavljamo, vse dokler nam ne zmanjka listov in zelenjavnega polnila. Ko smo sarme zvili in napolnili posodo, jo postavimo na ogenj in prelijemo z vročo omako, narejeno iz vode, pelatov in jušne kocke.

Sarme nato pokrijemo s pokrovko in na srednje močnem ognju kuhamo okoli 2 uri. Ker klasično mešanje med kuhanjem ni možno, lonec primemo za ročaje in ga potresemo, tako da se sarme ne primejo dna. Med kuhanjem ta postopek večkrat ponovimo. Po 2 urah kuhanja sarmo odstranimo z ognja in pustimo, da se ohlaja vsaj 30 minut. Nato jo po potrebi pogrejemo in postrežemo. Kot prilogo predlagam, da izberete pražen ali pire krompir. Tako boste dobili odlično in zelo okusno kosilo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor