Sankočo – okus po drugačnosti
Sankočo je tradicionalna jed, ki prihaja iz Latinske Amerike. Pestra obara iz mesa in zelenjave, razkošnih okusov. Sankočo se običajno pripravlja za posebne priložnosti. Lahko je popolno nedeljsko kosilo. Pričarajte si okuse drugačnosti in uživajte v tej posebni kolumbijski obari.
Pripomočki za sankočo :
- večja posoda za kuhanje
- ponev
- deska za rezanje
- ribež / strgalo
Sestavine za sankočo :
(kosilo za 4 osebe )
- 1/2 kg govedine ( lahko bržola )
- 4 krompirje
- 3 – 4 korenčke
- 2 storža koruze
- 1 rdeča paprika
- 1 velika čebula
- olivno olje
- sol
- peteršilj
Postopek kuhanja za sankočo :
Govedino operemo, osušimo in damo kuhat v večjo posodo. Sprva hitro zavremo, nato kuhamo počasi, na zmerni temperaturi, tako da tekočina komaj malo brbota. Solimo. Meso je dovolj kuhano, ko vanj zlahka zapičiš vilice.
Medtem ko se govedina kuha, pripravimo zelenjavo. Na drobno sesekljamo čebulo in rdečo papriko narežemo na manjše trakce.
Na strgalu nastrgamo korenček.
Vso zelenjavo pomešamo skupaj v ponvi, kjer jo malo popečemo na olivnem olju.
Popečeno zelenjavo dodamo takoj h govedini in vse skupaj pustimo kuhati vsaj uro do uro in pol, dokler se govedina ne skuha.
Na koncu kuhanja, ko je meso že mehko, damo zraven kuhat olupljen in na kose narezan krompir. Storže koruze razrežemo na več manjših kosov in jih položimo v obaro, da se pokuhajo.
Vse skupaj kuhamo še dobrih 10 – 20 minut, da se krompir in koruza skuhata. Po želji lahko dodamo “prežganje”, če želimo, da je obara gostejša.
Priporočamo, da govedino razrežete na več manjših, enako velikih kosov in naprej kuhate.
Tradicionalna priloga k sankočo obari je avokado v kosu in beli riž, ki ga med jedjo pomakamo v juho – obaro.
Poizkusite nekaj drugačnega – poizkusite sankočo!
Dober tek!