Rižota z mascarpone sirom in pršutom
Rižota je priljubljena jed vsepovsod saj je riž zelo zdravi in hitro pripravljen. Danes vam predstavljam hitro in enostavno pripravljeno rižoto z mascarpone sirom in pršutom. Kljub hitri in enostavni pripravi je rižota zelo okusna!
Pripomočki za pripravo rižote z mascarpone sirom in pršutom:
- 2 kozici
- nož
- žlica
- merilnik tekočin
- kuhalnica
Sestavine za pripravo rižote z mascarpone sirom in pršutom:
(sestavine za 2 osebi)
160 g basmati riža (lahko uporabimo tudi divji riž)
- 5 dag pršuta
- 1 jušna kocka
- 500 ml vode
- 2 žlici mascarpone sira
- žlička olivnega olja ali kokosovega masla
Postopek priprave rižote z mascarpone sirom in pršutom:
V prvi kozici zavremo 500 ml vode in vanjo stopimo jušno kocko. Tekočino bomo potrebovali za polivanje riža. V drugi kozici prepražimo riž in pršut na žlički olivnega olja ali kokosovega masla. Pršut smo pred tem narezali na manjše kose.
Počasi kuhamo riž in ga polivamo z jušno osnovo, ki smo jo pred tem pripravili. Basmati riž je odličen riž, ker se hitro skuha in se ne zlepi. Po približno 15 minutah je riž kuhan. Dodamo mu 2 žlici mascarpone sira in dobro premešamo. Rižote ne solimo, saj je že jušna osnova slana in prav tako pršut.
Rižota z mascarpone sirom in pršutom je sedaj pripravljena za serviranje. Jed pojejte takoj, ker se drugače sir hitro strdi.
Dober tek!