Rižota z bučkami in panceto
Ko je sezona bučk jih pripravljamo na sto in en način. Uporabimo jih lahko tako v kombinacijah s slanim, kot tudi sladkim. Lahko so odlična samostojna jed ali pa z njimi popestrimo klasične in tradicionalne jedi. Povsem običajen riž lahko spremenimo v kremasto rižoto, če dodamo naribane bučke. Za piko na i pa bo poskrbela hrustljava panceta.
Rižota z bučkami in panceto – pripomočki:
- globoka ponev
- skodelica (250 ml)
- skledica
- žlica
- žlička
- kuhalnica
- ribežen
- nož in deska
- tehtnica
Rižota z bučkami in panceto – sestavine:
za 2 osebi
- 1 skodelica riža (250 ml)
- 80 g pancete
- 1 žlička olivnega olja
- 300 g bučk
- 200 ml smetane za kuhanje
- 5 žlic naribanega sira
- 1 žlica masla
- sol in poper
- voda ali jušna osnova
Rižota z bučkami in panceto – postopek:
Na olivnem olju prepražimo panceto, ki smo jo pred tem narezali na manjše koščke. Hrustljavo zapečeno panceto poberemo iz ponve in jo shranimo za kasneje.
Na vročo maščobo, kjer smo pred tem pražili panceto, vsujemo skodelico riža, premešamo in pražimo, dokler riž ne postekleni. Nato zalijemo s skodelico in pol vode. Jed bo še slastnejša, če bomo namesto vode uporabili jušno osnovo. Rahlo solimo in pokrito kuhamo, dokler riž ni kuhan. Po potrebi še dodatno zalivamo z vodo.
Tačas naribamo bučke. Če imamo mlade plodove, jih ni potrebno lupiti, niti jim odstranjevati sredice. Ko je riž kuhan, primešamo naribane bučke.
Zalijemo s smetano za kuhanje in popramo.
Na nizkem ognju dušimo še približno 4 minute. Če je potrebno, lahko prilijemo še malce vode, da bo rižota res sočna. Na koncu vmešamo še nariban sir in maslo, ter odstavimo z ognja. Pred serviranjem posujemo s hrustljavo panceto.
Brbončice vam bodo hvaležne.