Rižota z bučkami in panceto
Print Friendly, PDF & Email

Ko je sezona bučk jih pripravljamo na sto in en način. Uporabimo jih lahko tako v kombinacijah s slanim, kot tudi sladkim. Lahko so odlična samostojna jed ali pa z njimi popestrimo klasične in tradicionalne jedi. Povsem običajen riž lahko spremenimo v kremasto rižoto, če dodamo naribane bučke. Za piko na i pa bo poskrbela hrustljava panceta.

rizota-z-buckami-in-panceto

Rižota z bučkami in panceto – pripomočki:

  • globoka ponev
  • skodelica (250 ml)
  • skledica
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica
  • ribežen
  • nož in deska
  • tehtnica

Rižota z bučkami in panceto – sestavine:

za 2 osebi

  • 1 skodelica riža (250 ml)
  • 80 g pancete
  • 1 žlička olivnega olja
  • 300 g bučk
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 5 žlic naribanega sira
  • 1 žlica masla
  • sol in poper
  • voda ali jušna osnova

Rižota z bučkami in panceto – postopek:

Na olivnem olju prepražimo panceto, ki smo jo pred tem narezali na manjše koščke. Hrustljavo zapečeno panceto poberemo iz ponve in jo shranimo za kasneje.

rizota-z-buckami-in-panceto

Na vročo maščobo, kjer smo pred tem pražili panceto, vsujemo skodelico riža, premešamo in pražimo, dokler riž ne postekleni. Nato zalijemo s skodelico in pol vode. Jed bo še slastnejša, če bomo namesto vode uporabili jušno osnovo. Rahlo solimo in pokrito kuhamo, dokler riž ni kuhan. Po potrebi še dodatno zalivamo z vodo.

rizota-z-buckami-in-panceto

Tačas naribamo bučke. Če imamo mlade plodove, jih ni potrebno lupiti, niti jim odstranjevati sredice. Ko je riž kuhan, primešamo naribane bučke.

rizota-z-buckami-in-panceto

Zalijemo s smetano za kuhanje in popramo.

rizota-z-buckami-in-panceto

Na nizkem ognju dušimo še približno 4 minute. Če je potrebno, lahko prilijemo še malce vode, da bo rižota res sočna. Na koncu vmešamo še nariban sir in maslo, ter odstavimo z ognja. Pred serviranjem posujemo s hrustljavo panceto.

rizota-z-buckami-in-panceto

Brbončice vam bodo hvaležne.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor