Rižota v pečici
Rižota v pečici je odlična predjed ali samostojna jed, ki se pripravi v pečici. Tako lahko v zelo kratkem času pripravite odlično jed, ki bo navdušila družino in goste. Predvsem pa je rižota v pečici zelo lahka jed, mozzarello lahko nadomestite z veganskim sirom in tudi vegani si bodo obliznili prste!
Pripomočki za pripravo rižote v pečici:
- nož
- posoda za kuhanje riža
- ponev za kuhanje omake
- ognjevarna posoda
- deska za rezanje
- ribežen
Sestavine za pripravo rižote v pečic:
(za 4 osebe)
- 340 g riža (lahko izberemo kateregakoli, basmati, divjega, rdečega … )
- 500 ml paradižnikove omake
- 1 čebula
- strok česna
- bazilika
- 100 g mozzarella sira
- 2 žlici naribanega parmezana
- 2 žlici krušnih drobtin
- olivno olje ali kokosova mast
- sol
- poper
- peperoncino (po želji)
Postopek priprave rižote v pečici:
Košček kokosove masti bomo stopili na ognju. Čebulo in česen sesekljamo in ju prepražimo na kokosovi masti ali olivnem olju.
Riž kuhamo v slanem kropu približno 15 minut, nato ga odcedimo.
V čebulo in česen dodamo paradižnikovo omako.
Premešamo. Dodamo sol, poper in baziliko. V kolikor želite lahko dodate tudi malce peperoncina, ne bo škodilo, seveda če vam je všeč pikantna jed. Vse skupaj dobro premešamo.
Omako tako kuhamo približno 5 minut. Nato dodamo riž in dobro premešamo.
Mozzarello narežemo na kose, polovico pustimo na strani. Na koncu dodamo na koščke narezano mozzarello in premešamo vse skupaj.
Rižota je sedaj pripravljena. V ognjevarno posodo postavimo riž, tako kot bi zlagali lasagno. Ni potrebno namastiti pekača.
Dodamo koščke mozzarelle, ki smo jo pustili na strani.
Na koncu dodamo še nariban parmezan in krušne drobtine.
Rižoto sedaj postavimo v pečico in pečemo 20 minut na 200 °C. Ko je pripravljena jo vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se ohladi.
Dober tek!