Rižota na parmezanovi košarici
Print Friendly, PDF & Email

Če želiš običajno kosilo ali večerjo postreči na nekoliko drugačen način kot ponavadi, potem si hitro preberi spodnji recept – rižota na parmezanovi košarici. Rižoto lahko nadomestiš tudi s testeninami, če so ti bolj všeč. Verjemi, da boš s tako postrežbo navdušil(a) tudi najbolj zahtevne goste. 😉

Rizota na parmezanovi kosarici

Pripomočki za pripravo rižote na parmezanovi košarici:

 • dve ponvi (ena za rižoto, drugo za pripravo parmezanove košarice)
 • deska za rezanje
 • večji in manjši nož
 • drobilec česna
 • steklena posoda za oblikovanje parmezanove košarice

Za pripravo rižote in parmezanove košarice potrebuješ:

Rizota na parmezanovi kosarici_pripomocki in sestavine(za 4 osebe)

 • riž, 400 g
 • gobe (4 šampinjone)
 • parmezan, 450 g (4 X 100 g za 4 košarice, ostalo za rižoto)
 • olivno olje
 • balzamični kis (1 velika žlica)
 • česen (4 stroke)
 • šopek petršilja
 • sol in poper

Postopek priprave rižote na parmezanovi košarici:

Gobe operemo in jih razrežemo na koščke. V ponev nalijemo olivno olje in položimo na nižji ogenj. Ko je olje vroče, dodamo narezane gobe. Premešamo in pustimo 10 minut, da spustijo vodo. Po 10 minutah dodamo sol in poper in jih aromatiziramo z 1 žlico balzamičnega kisa. Če imate doma staran balzamični kis, potem je dovolj par kapljic. Balzamični kis gobe obarva v lepo rjavo barvo in jim doda aromo. Ko so gobe poprašene z obeh strani, iztisnemo v ponev 4 stroke česna z drobilcem.

Rizota na parmezanovi kosarici_gobe

Po 40 sekundah dodamo riž in pražimo ter stalno mešamo za 1 minuto brez dodajanja vode, da riž postekleni. Nato dodamo toliko vode, da pokrijemo ves riž (da se enakomerno kuha). Kuhamo cca. 20 minut in občasno mešamo ter dodajamo malo vode, če vidimo, da se prijema na dnu. 2 minuti preden se riž skuha, dodamo še po okusu Brie sir in 50 g naribanega parmezana. Ko je riž skuhan, ga odstavimo in takoj vmešamo na drobno sesekljan petršilj.

Rizota na parmezanovi kosarici

Dokler se riž kuha pripravimo še parmezanove košarice. V manjšo ponev (jaz uporabljam ponev za palačinke) stresemo nariban parmezan po celi površini in postavimo na srednje visok ogenj. Pri tem pazimo, da pokrijemo vse luknjice, ki se pojavijo (dna ponve se ne sme videti). Počakamo, da se parmezan zmehča. Po cca. 5 minutah s prsti ali z vilico odlepimo parmezanovo osnovo (pozor, ker peče in je zelo mastno :)) in pogledamo, če je dno zlatorumene barve.

Rizota na parmezanovi kosarici

Še vroče parmezanove osnove položimo na obrnjeno stekleno skledo.

Nasvet
Res priporočam, da je posoda steklena sicer se lahko zgodi, da parmezan stopi plastične posode in tudi za zdravje ni priporočljivo dajanje vročih stvari na plastiko.

S prsti pritisnemo na parmezanovo osnovo ob stekleni posodi tako, da oblikujemo košarice. Košarico pustimo na stekleni posodi dokler se ne shladi in strdi. Postopek ponovimo še za ostale košarice.

Pomembno
Ker če damo premalo parmezana ali če oblikujemo košarice, ko je parmezanova osnova že mlačna, se lahko zgodi, da košarice počijo. V takem primeru jih še malo popecite na vročem ognju, zakrpajte luknjice z dodatnim parmezanom in ponovite postopek.

Rizota na parmezanovi kosarici

Parmezanove košarice položimo na krožnik, jih napolnimo s še vročo rižoto in dekoriramo s stebli peteršilja. Postrežemo jih lahko kot predjed ali kot samostojno jed. Če ste ljubitelji testenin, lahko rižoto zamenjate s testeninami.

Rizota na parmezanovi kosarici

Če ti je bil recept Rižota na parmezanovi košarici všeč, hitro pritisni na tipko Like in Share. Tako boš lažje sledil(a) mojim receptom, ki bodo objavljeni na naši Facebook strani. Hvala in pozdravček do naslednjič. <3 <3 <3

Lep dan ti želim pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor