Riževa zloženka z zelenjavo
Riž je priljubljeno živilo, ki ga pogosto pripravljamo tudi v domačih kuhinjah. Običajno ga pripravimo kot prilogo ali rižoto, le redko pa ga pripravimo v pekaču v obliki zloženke. Priprava riževe zloženke z zelenjavo je zelo preprosta in vedno uspe, z uporabo različne kombinacije zelenjave, pa bo jed vsakič drugačna.
Riževa zloženka z zelenjavo – pripomočki:
- globoka ponev
- namizni električni pekač (lahko tudi klasična pečica in globok pekač)
- kuhalnica
- nož in deska za rezanje
- skodelica (2 dcl)
Riževa zloženka z zelenjavo – sestavine:
- 500 g zelenjave (bučke, korenček, cvetača, brokoli…)
- 10 rezin šunke
- 2 dcl domače paradižnikove mezge
- 3 skodelice riža
- jušna osnova
- sol in poper
- maščoba
- 100 g dimljene mocarele
Riževa zloženka z zelenjavo – postopek:
Na maščobi prepražimo zelenjavo, ki smo jo očistili in narezali na manjše kose. Solimo in popramo.
Ko je zelenjava termično obdelana dodamo na drobno narezano šunko in še malo pražimo.
Nato zalijemo z vodo in dodamo domačo paradižnikovo mezgo. Jed naj počasi vre.
Tačas pripravimo namizni električni pekač. Namastimo ga in posujemo skodelico in pol riža.
Na riž izlijemo zelenjavo iz ponve, ter po vrhu ponovno posujemo skodelico in pol riža.
Zalijemo z jušno osnovo, da je vsebina pokrita s tekočino, po vrhu pa porazdelimo rezine dimljene mocarele (ali drugega sira).
Pokrijemo in kuhamo na 140°C približno 30 minut (v klasični pečici prilagodite temperaturo in čas pečenja). Če se nam zdi, da je vsa tekočina povrela, riž pa še ni povsem kuhan, še malo zalijemo z jušno osnovo in še malo kuhamo.
Naj vam tekne!