Riževa zloženka z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Riž je priljubljeno živilo, ki ga pogosto pripravljamo tudi v domačih kuhinjah. Običajno ga pripravimo kot prilogo ali rižoto, le redko pa ga pripravimo v pekaču v obliki zloženke. Priprava riževe zloženke z zelenjavo je zelo preprosta in vedno uspe, z uporabo različne kombinacije zelenjave, pa bo jed vsakič drugačna.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Riževa zloženka z zelenjavo – pripomočki:

  • globoka ponev
  • namizni električni pekač (lahko tudi klasična pečica in globok pekač)
  • kuhalnica
  • nož in deska za rezanje
  • skodelica (2 dcl)

Riževa zloženka z zelenjavo – sestavine:

  • 500 g zelenjave (bučke, korenček, cvetača, brokoli…)
  • 10 rezin šunke
  • 2 dcl domače paradižnikove mezge
  • 3 skodelice riža
  • jušna osnova
  • sol in poper
  • maščoba
  • 100 g dimljene mocarele

Riževa zloženka z zelenjavo – postopek:

Na maščobi prepražimo zelenjavo, ki smo jo očistili in narezali na manjše kose. Solimo in popramo.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Ko je zelenjava termično obdelana dodamo na drobno narezano šunko in še malo pražimo.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Nato zalijemo z vodo in dodamo domačo paradižnikovo mezgo. Jed naj počasi vre.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Tačas pripravimo namizni električni pekač. Namastimo ga in posujemo skodelico in pol riža.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Na riž izlijemo zelenjavo iz ponve, ter po vrhu ponovno posujemo skodelico in pol riža.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Zalijemo z jušno osnovo, da je vsebina pokrita s tekočino, po vrhu pa porazdelimo rezine dimljene mocarele (ali drugega sira).

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Pokrijemo in kuhamo na 140°C približno 30 minut (v klasični pečici prilagodite temperaturo in čas pečenja). Če se nam zdi, da je vsa tekočina povrela, riž pa še ni povsem kuhan, še malo zalijemo z jušno osnovo in še malo kuhamo.

rizeva-zlozenka-z-zelenjavo

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.1]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor