Rižev mesni narastek
Print Friendly, PDF & Email

Rižev mesni narastek z mletim mesom je prijetna popestritev naših jedilnikov. V bistvu je to riž in mleto meso v omaki, postreženo na malo drugačen način, zaradi katerega postane jed veliko bolj zanimiva in privlačna.

rizev-mesni-narastek-5Rižev mesni narastek – pripomočki:

  • ponev
  • kuhalnica
  • lonec
  • cedilo
  • keramične skodelice
  • ribež

Rižev narastek – sestavine:

  • 500 g mešanega mletega mesa
  • 1 čebula
  • strok česna
  • 3 žlice olja
  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • timijan
  • šetraj
  • luštrek
  • sol
  • poper
  • moka po potrebi za zgostitev
  • 150 g riža
  • 150 g sira

Rižev narastek – postopek:

V osoljenem kropu skuhamo riž in ga odcedimo. Čebulo sesekljamo in jo na olju prepražimo, da postane rahlo rumene barve. Nato dodamo sesekljan česen, premešamo in dodamo mleto meso. Med praženjem mesa, dodamo začimbe: timijan, šetraj, luštrek in sol. Ko izpari vsa voda, dodamo rdečo papriko, premešamo in minutko pražimo. Nato dodamo paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo in prilijemo vodo. Gostota mora biti podobna golaž omaki, ne preredka in ne pregosta. Popopramo in vse skupaj kuhamo še 5 minut. Če se nam zdi, da smo dodali preveč vode, da je preredko, si v tem primeru pomagamo z moko in malo zgostimo.

rizev-mesni-narastek-1V skodelice enakomerno razporedimo kuhan riž.

rizev-mesni-narastek-2Na kuhan riž razporedimo omako z mletim mesom. Pazimo, da je poleg mesa kar nekaj omake, ki bo pronicala skozi riž in naredila jed okusno in sočno. Če ne bo omake, bo pod mletim mesom samo suhi in pusti riž.

rizev-mesni-narastek-3

Po vrhu potrosimo še nariban sir in okrasimo z začimbami. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 stopinj Celzija, ventilacija, približno 20 minut, toliko da se sir stopi in malo zapeče.

rizev-mesni-narastek-4Postrežemo z veliko skledo solate.

rizev-mesni-narastek-6Brez dvoma bodo jedci očarani in zadovoljni.

rizev-mesni-narastek-7

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor