Repki velikih morskih kozic s česnom
Repki velikih morskih kozic s česnom so resnično prava poslastica vsakega ljubitelja morske hrane. Vsebujejo ogromno mesa ter s tem ogromno morskih okusov.
Pripravljene so zelo hitro, vendar se njihova priprava vseeno razlikuje od priprave klasičnih repkov manjših ali malih kozic.
Danes jih bomo pripravili s česnom ter maslom. V originalu jim rečemo butter garlic prawns.
Pripomočki za repke velikih morskih kozic s česnom:
- neoprijemljiva ponev za pečenje
Sestavine za repke velikih morskih kozic s česnom:
Za 2 osebi:
- 8 do 10 repkov velikih morskih kozic
- 6 strokov česna
- sol
- poper
- 3 žlice olivnega olja
- 1 žlica masla
- 1 mali šopek peteršilja ali koriandra
- 1/2 limone
- 1 ščepec zmletih čilijev (opcijsko)
Postopek za repke velikih morskih kozic s česnom:
Repki velikih morskih kozic, ki jih lahko kupimo pri nas, so v večini prinerov zamrznjeni. Zato je naša prva naloga, da jih odmrznemo, na hitro speremo pod tekočo vodo, osušimo na papirnati brisački ter jih za 30 minut mariniramo v 1 žlici olivnega ola ter 1 žlici limoninega soka.
Medtem si na drobo nasekljamo česen in ga damo na stran. V ponev z neoprijemljivim premazom damo 2 žlici olivnega olja, ki ga segrejemo do velike vročine.
Sedaj položimo zopet osušene repke kozic v to zelo segreto olje. Temperaturo grelne plošče nato zmanjšamo na manjšo vrednost in repke kozic pustimo, da se pečejo približno 3 minute.
Po treh minutah (repki kozic morajo biti na spodnji strani sedaj lepe roza – oranžne barve) jih solimo in popramo ter obrnemo.
Sedaj dodamo maslo, zmlete čilije (po želji) ter nasekljan česen. Ponev pokrijemo s pokrovko, potresemo ter pustimo, da se vse skupaj kuha / peče v sopari 3 minute.
Po treh minutah ponev odkrijemo, rahlo povečamo temperaturo grelne plošče (a ne preveč, da se nam česen ne prižge) pokapljamo s sokom limone ter potresemo z nasekljanim peteršiljem ali koriandrom.
Vse skupaj parkrat dobro premešamo, da se okusi česna, limone, peteršilja, čilija, povežejo z repki kozic – nato ponev takoj odmaknemo iz kuhalne plošče.
Repki velikih morskih kozic s česnom namreč ne smejo biti prepečeni, saj jim s tem odvzamemo sočnost in postanejo zvečljivi.
Repki velikih morskih kozic s česnom so tako pripravljeni za takojšnje serviranje. Jaz kot prilogo najraje postrežem basmati ali jasminov riž, ki je lahko obogaten tudi s kakšno zelenjavo.
Dober tek 🙂