Repki velikih morskih kozic s česnom
Print Friendly, PDF & Email

Repki velikih morskih kozic s česnom so resnično prava poslastica vsakega ljubitelja morske hrane. Vsebujejo ogromno mesa ter s tem ogromno morskih okusov.
Pripravljene so zelo hitro, vendar se njihova priprava vseeno razlikuje od priprave klasičnih repkov manjših ali malih kozic.
Danes jih bomo pripravili s česnom ter maslom. V originalu jim rečemo butter garlic prawns.

Repki velikih morskih kozic s česnom

Pripomočki za repke velikih morskih kozic s česnom:

  • neoprijemljiva ponev za pečenje

Sestavine za repke velikih morskih kozic s česnom:

Za 2 osebi:

  • 8 do 10 repkov velikih morskih kozic
  • 6 strokov česna
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1 mali šopek peteršilja ali koriandra
  • 1/2 limone
  • 1 ščepec zmletih čilijev (opcijsko)

Postopek za repke velikih morskih kozic s česnom:

Repki velikih morskih kozic, ki jih lahko kupimo pri nas, so v večini prinerov zamrznjeni. Zato je naša prva naloga, da jih odmrznemo, na hitro speremo pod tekočo vodo, osušimo na papirnati brisački ter jih za 30 minut mariniramo v 1 žlici olivnega ola ter 1 žlici limoninega soka.

Repki velikih morskih kozic s česnom

Repki velikih morskih kozic s česnom

Medtem si na drobo nasekljamo česen in ga damo na stran. V ponev z neoprijemljivim premazom damo 2 žlici olivnega olja, ki ga segrejemo do velike vročine.
Sedaj položimo zopet osušene repke kozic v to zelo segreto olje. Temperaturo grelne plošče nato zmanjšamo na manjšo vrednost in repke kozic pustimo, da se pečejo približno 3 minute.

Repki velikih morskih kozic s česnom

Po treh minutah (repki kozic morajo biti na spodnji strani sedaj lepe roza – oranžne barve) jih solimo in popramo ter obrnemo.

Repki velikih morskih kozic s česnom

Sedaj dodamo maslo, zmlete čilije (po želji) ter nasekljan česen. Ponev pokrijemo s pokrovko, potresemo ter pustimo, da se vse skupaj kuha / peče v sopari 3 minute.
Po treh minutah ponev odkrijemo, rahlo povečamo temperaturo grelne plošče (a ne preveč, da se nam česen ne prižge) pokapljamo s sokom limone ter potresemo z nasekljanim peteršiljem ali koriandrom.

Repki velikih morskih kozic s česnom

Vse skupaj parkrat dobro premešamo, da se okusi česna, limone, peteršilja, čilija, povežejo z repki kozic – nato ponev takoj odmaknemo iz kuhalne plošče.
Repki velikih morskih kozic s česnom namreč ne smejo biti prepečeni, saj jim s tem odvzamemo sočnost in postanejo zvečljivi.

Repki velikih morskih kozic s česnom so tako pripravljeni za takojšnje serviranje. Jaz kot prilogo najraje postrežem basmati ali jasminov riž, ki je lahko obogaten tudi s kakšno zelenjavo.

Repki velikih morskih kozic s česnom

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor