Rebrast polnjen krompirček
Print Friendly, PDF & Email

Rebrast ali harmonika polnjen krompirček prvotno prihaja iz Švedske. V originalu se imenuje Hasselback krompirček, po restavraciji kjer so ga prvič pripravili. Tokrat ga bomo še malo dodelali in ga bomo tudi napolnili s suho mesnino in sirom.

Rebrast polnjen krompirček

Pripomočki za rebrast polnjen krompirček:

  • pečica
  • pokrovka za pekač ali alu folija

Sestavine za rebrast polnjen krompirček:

Za 2 osebi:

  • 4 krompirji srednje velikosti
  • 60 g masla
  • 50 g sira v rezinah (poljubnega)
  • 50 g slanine (lahko tudi šunke, pršuta, itd)
  • timijan ali origano
  • česen v prahu
  • sol
  • poper

Postopek za rebrast polnjen krompirček:

Če imamo mlad krompir, ki je za to jed najbolj primeren, ga dobro operemo in nato osušimo. Če je krompir starejši ali ima dosti nepravilnosti na površini, ga olupimo.
Nato ga damo med dve kuhalnici ter ga narežemo na približno 0,5 cm rezine. Med kuhalnici (ali dva druga predmeta višine nekje 5 do 7 mm) ga damo zato, da krompirja po pomoti ne zarežemo do konca.

Rebrast polnjen krompirček

Rebrast polnjen krompirček

Narezane krompirje razporedimo v pekač. Stopimo maslo, ga solimo, dodamo poper, česen v prahu in timijan ali origano. Količino začimb dodajate čisto po vašem okusu.

Rebrast polnjen krompirček

Maslo z začimbami dobro premešamo in nato s tem premažemo vse krompirje. Tako zunanjost, kot tudi med razrezanimi kolobarji.

Rebrast polnjen krompirček

Tako boste porabili približno 2/3 raztopljenega masla, 1/3 si pustite za kasneje.
Sedaj pekač pokrijte z alu folijo ali s pokrovom, če ga pekač ima. In pokrito pečite 25 minut v naprej ogreti pečici na 200 °C.

Rebrast polnjen krompirček

Medtem si pripravimo sir in slanino ali kako drugo mesnino. Če želimo lahko tudi kako rezino paprike, melancana, itd. Vse narezžemo na tanke rezine, približne velikosti odprtinam (rezinam) v krompirju.
Po 20. minutah vzamemo pokrit pekač s krompirjem iz pečice, ga odkrijemo in med rezine krompirja položimo sir, mesnino, zelenjavo.

Rebrast polnjen krompirček

Premažemo s preostalo 1/3 stopljenega masla z začimbami in pečemo brez pokrovke ali alu folije še 25 do 30 minut na 200 °C klasične peke. Čas je odvisen predvsem od velikosti in vrste krompirja.

Rebrast polnjen krompirček

Rebrast polnjen krompirček postrežemo takoj vročega kot samostojno jed k porciji sezonske solate, lahko pa je tudi priloga jedem, ki vsebujejo omake:

Svinjski zrezki v omaki
Piščančje meso v čemaževi omaki
Piščančje meso s kremno gobovo omako
Svinjski zrezek v gorčični omaki

Rebrast polnjen krompirček

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor