Quiche – slana odprta pita
Print Friendly, PDF & Email

Quiche je slana odprta pita iz jajčne kreme s prekajenim mesom in zelišči. Danes bomo uporabili od zelenjave dosti pora in korenčka, drugače pa lahko “kiš” naredite iz vseh možnih zelišč, dodate tudi skuto, hren, razne oreščke, itd. Testo je lahko krhko ali listnato.

Pripomočki za quiche – slano odprto pito:

  • pekač za pite premera 28 cm

Sestavine za quiche – slano odprto pito:

Za 4 osebe, pekač 28 cm:

Testo:

  • 200 g moke
  • 80 g masla
  • ščepec soli
  • 0,5 dl vode

Nadev:

  • 150 g prekajenega mesa
  • 150 g pora
  • 1 korenček
  • 100 g bučke
  • 2 stroka česna
  • 1 žlička sesekljanega svežega ali zdrobljenega suhega peteršilja
  • ščepec timijana
  • domača ‘Vegeta’ (začimbna mešanica)

Jajčni preliv:

  • 4 jajca
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • 100 g sira (poljubnega)
  • 1 dl mleka
  • poper
  • muškatni orešček

Postopek za quiche – slano odprto pito:

Najprej si pripravimo sestavine za testo. Stehtamo moko (jaz sem uporabila pol bele gladke moke ter polovico polnozrnate bele, zato bo testo malenkost bolj rjavkaste barve), maslo narežemo na koščke v moko, solimo ter začnemo gnesti.

Zraven postopoma dolivamo vodo in gnetemo tako dolgo, da dobimo trdo testo. Zavijemo ga v folijo za živila ter damo v hladilnik vsaj za pol ure. Testo lahko naredimo tudi zvečer in ga uporabimo naslednji dan.

Sedaj si pripravimo sestavine za nadev in jajčni preliv: prekajeno meso, zelenjavo ter zelišča in začimbe, ki jih bomo potrebovali, jajca, smetano, mleko. Meso narežemo na majhne koščke, prav tako por. Oboje damo v posodo, kjer bomo pražili nadev. Naribamo še sir ter narežemo bučke.

Najprej popražimo za par minut por s korenčkom in mesom. Na koncu dodamo česen ter narezane bučke in pražimo še približno 2 minuti. Odstavimo in gretja in ohladimo na sobno temperaturo.

Sedaj naredimo še jajčni preliv iz jajc, ki jim dodamo smetano, poper ter mleko.

Vse dobro razžvrkljamo z vilicami, dodamo sir ter naribamo muškatni orešček. Zopet dobro premešamo in jajčni preliv je pripravljen.

Sedaj vzamemo testo iz hladilnika in ga razvaljamo v obliki kroga in premera našega pekača. Razvaljano testo previdno položimo v pekač, ga večkrat prebodemo z vilico in damo peči v naprej ogreto pečico na 180 °C za 10 minut.

Pekač z delno pečenim testom vzamemo iz pečice, na testo naložimo najprej mesno zelenjavni nadev nato vse prelijemo z jajčnim prelivom, v katerega smo že prej vmešali tudi sir.

Quiche s prekajenim mesom in porom damo v klasično pečico in pečemo še 25 do 30 minut na 180 °C.

Pečen quiche pustimo počivati vsaj 5 minut izven pečice, preden ga razrežemo in ponudimo. Zraven paše velika porcija sezonske solate.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor